Србија и Балкан

Има ли страха од изливања река? Хидролог објашњава где је највећа опасност

Водостаји река расту због наглог скока температуре, у комбинацији са јаким јужним ветром, и топљења снега на планинама
Има ли страха од изливања река? Хидролог објашњава где је највећа опасност© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

За данас је најављено натпросечно топло време, због чега ће доћи до интензивног топљења снега. Када се у појединим деловима Србије додају и могуће падавине, не треба да изненађује ако дође и до пораста водостоја на рекама.

Наиме, Републички хидрометеоролошки завод издао je хидролошко упозорење у коме се наводи да ће, због наглог скока температура, у комбинацији са јаким јужним ветром, и топљења снега, водостај на рекама бити у порасту. 

Хидролог Дејан Владиковић из РХМЗ-а за РТС је рекао да то не би требало да буде алармантрно, те да нема разлога да се плашимо од изливања река чији водостаји полако расту, пре свега у Југозападној и Западној Србији.

"Водостаји полако расту на Лиму, Ибру и Западној Морави. Не очекујемо изливања река. Постоји могућност да Власина и Ветерница направе проблем јер имају нагле порасте водостаја због снега на Власини", рекао је Владиковић и додао да се снег полако топи на Златибору и Копаонику.

Истакао је да се у току дана не очекује киша, док се сутра у Западној и Југозападној Србији могу очекивати мале падавине. Како је рекао, у ноћи између недеље и понедељка, киша би могла да пређе у снег.

Владиковић објашњава да је најгоре кад имамо топљење снега, а у исто време имамо и нове падавине, и додао да то сада није случај.

"Хладно време смириће хидролошку ситуацију. Биће и снежних и кишних епизода, али ништа неуобичајено. Више падавина ове зиме него прошле, али без екстремно ниских температура", навео је хидролог.

Открио је да снежни период може да се очекује око Нове године и Божића.

"Ово неће бити екстремна зима, али ће бити свакако хладнија од претходне", закључио је.

image