Магазин

Највећи ледени брег на свету у покрету после 30 година

Највећи ледени брег на свету, "А23а", који се одвојио од обала Атлантика 1986. године, почео је да се креће после 30 година проведених заглављен у Веделовом мору.
Највећи ледени брег на свету у покрету после 30 година© AP/Chris Szagola

Ледено острво површине готово 4.000 квадратних километара, вођено ветровима и струјама у протеклој години плутало је великом брзином, а сада ће испливати изван антарктичких вода, преноси Би-Би-Си.

Ледени гигант тренутно пролази поред северног врха Антарктичког полуострва, а стручњаци прогнозирају да ће готово сигурно бити избачен у Антарктичку циркумполарну струју, која ће га усмерити ка јужном Атлантику, на стазу познату као "улица ледених брегова".

Стручњак за даљинско испитивање из Британског истраживања Антарктика, Ендрју Флемниг, мисли да не постоји неки посебан разлог зашто је ледени титан почео да се креће, већ да је једноставно, дошло време.

"Приземљен је од 1986. године, али се на крају његова величина смањила довољно да изгуби стисак и почне да се креће. Први покрет сам приметио још 2020. године", објаснио је Флеминг.

Научници ће пажљиво пратити напредак А23.

Ако се заустави у Јужној Џорџији, могао би да изазове проблеме милионима фока, пингвина и других морских птица које се размножавају на острву, реметећи нормалне путеве исхране животиња.

Али, нису ледени брегови само лоши, одосно да су објекти опасности, као својевремено за Титаник. они имају и своје позитивне утицаје на ширу околину. Како се ови велики брегови топе, ослобађају минералну прашину која је извор хранљивих материја за организме који чине основу океанских ланаца исхране.

image