Србија и Балкан

Пола милиона марака за изградњу Градске куће: Наставићемо да бринемо о нашем народу у Српској

Влада Србије се током ове године обавезала да ће значајно помоћи изградњи Градске куће у Сокоцу
Пола милиона марака за изградњу Градске куће: Наставићемо да бринемо о нашем народу у Српској© Милорад Додик/Х

Град Београд ће са 30 милиона динара (пола милиона марака) помоћи изградњу Градске куће у Сокоцу. Потписан је и протокол о донацији, истакао је Александар Шапић, председник Привременог органа града Београда, након састанка у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком и начелником Сокоца Милованом Бјелицом.

"Наставићемо да бринемо о нашем народу у Српској", истакао је Шапић.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је захвалност председнику Србије Александру Вучићу и Алекснадру Шапићу на братском односу према народу у Српској.

"Током свих ових година сарадње са председником Србије Александром Вучићем и градоначелником Александром Шапићем увек је било питање према Српској - шта треба помоћи. Не јер смо ми у стању социјалне потребе него питање људи, српског народа, браће. Зато сам захвалан за помоћ за Градску кућу, коју ћемо заједно градити Србија, Београд и Република Српска и Соколац", навео је Додик.

Он је истакао да подржава Шапића да и на изборима који долазе добије већину у Београду и да настави посао који је до сада добро радио.

"Позивам све оне који су на било који начин везани за Републику Српску да подрже његов тим и њега у напорима да настави свој посао који је до сада успешно радио", нагласио је Додик.

Аутоматско држављанство Србије свим грађанима Српске?

Председник Републике Српске навео је и да ће на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 17. децембар у Србији, гласати за СНС на свим листама, да се пријавио за гласање у Бањалуци, а да ће уколико не буде гласања за локалне листе сести у ауто и доћи у Београд како би гласао.

"Тиме желим да покажем да и људи из Бања Луке стоје у редовима када је гласање за Србију", рекао је Додик у Скупштини Града Београда одговарајући на питање новинара о томе да ли ће и где гласати на парламентарним изборима.

Он је додао да је за то да се свим грађанима Републике Српске дозволи аутоматско српско држављанство, али да постоје јаке процедуре које то не омогућавају.

"У Источном Сарајеву имате билборде Вучића и Дачића и још неких људи. И ми сматрамо да је то у реду. Република Српска је република српског народа. Српски народ је јединствен, а наша матична земља је Србија. Закон ове земље Србије нам омогућава да гласамо у Бањалуци", рекао је Додик.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је општина захвална Влади Србије, граду Београду, градоначелнику Шапићу на помоћи коју је до сада имала и коју ће и даље, верују, имати.

"Шапић и његови сарадници доказали су да су учинили Београд истинском престоницом свих Срба. Пројекат Градске куће је веома значајан када је реч о култури сећања и све оно што се дешавало на нашим просторима. Соколац је малобројна општина, која је платила велику цену у протеклом рату, а то је препознао градоначелник Шапић, када је у јулу прошле године посетио нашу општину", указао је Бјелица.

Рекао је то била његова прва посета на дужности градоначелника Београда.

"Тада је посетио српско војничко гробље Мали зејтинлик, као и неколико породица, чији чланови су дали живот за Републику Српску", истакао је Бјелица.

Бјелица је подсетио да је Соколац покренуо пројекат изградње одмаралишта Соколов град на Равној Романији.

Најавио је да ће општина Соколац, у знак захвалности Београду на помоћи и подршци, један плац да уступи овом граду.

image