Србија и Балкан

Изборна хроника: РИК сутра утврђује збирну листу, Дачић сигуран у улазак Милошевића у парламент

Предизборну кампању карактеришу тензије и жестока политичка борба, оценио је директор "Фактор плуса"
Изборна хроника: РИК сутра утврђује збирну листу, Дачић сигуран у улазак Милошевића у парламент© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је 18 изборних листа, а сутра треба да утврди збирну изборну листу учесника на парламентарним изборима у Србији 17. децембра.

На гласачким листићима који ће се наћи пред бирачима изборне листе биће по редоследу њиховог проглашења.

Прва проглашена је листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" коалиције окупљене око Српске напредне странке, а последња, 18. проглашена је мањиска листа "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина".

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласила листе: "Александар Вучић - Србија не сме да стане", "Ивица Дачић-премијер Србије", "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", "Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери", "Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција НАДА - Национално демократска алтернатива - Нова ДС С, ПОКС - Војислав Михаиловић" и "Савез војвођанских Мађара - за нашег председника, за нашу заједницу, за будућност".

РИК је прогласила и изборне листе коалиције "Србија против насиља - Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић ССП, Народни покрет Србије, Зелено леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устанак - Ћута, ДС, ПСГ, Србија центар, Заједно, Покрет за преокрет, Удружени синдикати Србије Слога и Ново лице Србије", "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини", "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин", "Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију", изборна листа "Народна странка - Сигуран избор, озбиљни људи, Вук Јеремић, Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, Марина Липовац Танасковић", "Добро јутро Србијо - Саша Радуловић ДЈБ - Борис Тадић СДС - Ана Пејић (Отете бебе)".

У изборној трци на парламентарном нивоу учествоваће и листе "Чедомир Јовановић - Мора другачије", "Руска странка - Слободан Николић", "Србија на западу - Зоран Вулетић-Немања Милошевић-Да се струка пита-Владимир Ковачевић" и "Ми глас из народа - Др Бранимир Несторовић".

Такође, поглашена је листа "Политичка борба Албанаца се наставља Шаип Камбери" и листа "Албанска демократска алтернатива Уједињена долина".

За учешће на предстојећим изборима проглашена је једна листа мање у односу на број листа које су учествовале на изборима 2022. године.

Збирне изборне листе треба да утврде Покрајинска изборна комисија, Градска изборна комисија Bеограда и изборне комисије локалних самоуправа где ће избори бити одржани такође 17. децембра.

Шапић отворио споменик борцима деведесетих

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић на откривању Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990-1999. године поручио је да их никада не смемо заборавити, јер су то људи који су слабост српске државе платили својом главом.

Према њему, сваки споменик који се постави треба да буде место сећања, јер Срби често заборављају "најсвежије ране" због атмосфере у коју, како је нагласио, сами дозволимо да пропаднемо.

"Да могу људи да дођу да га посете. Мислим да ће споменик бити посећен, да је леп и да има неки свој посебан дух. Мислим да је овај парк сам по себи место које има неку тежину. Да гајимо сећање на њих, на људе који су у изузетно тешким, несрећним, турбулентним временима изгубили вековна огњишта, имовину и све оно што су до тада имали", рекао је Шапић.

Додао је да су деведесете показатељ да је држава тада имала недовољну снагу да стане иза свих припадника свог народа.

"И зато ја често понављам то да српска држава мора да стоји иза српског народа, без обзира где се он налази. Зато је регион нешто чега не смемо никада да се одрекнемо. Не да бисмо ми освајали друге територије, него да бисмо водили рачуна о рођеном народу. То раде сви озбиљни народи", поручио је председник Привременог органа Града Београда.

Несторовић: Ми бисмо Хила вратили одакле је дошао!

Носилац изборне листе "МИ - Глас из народа" Бранимир Несторовић оценио је данас да је понашање америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила "апсолутно неприхватљиво за сваку суверену земљу".

Несторовић је оценио да су власти Србије направиле грешку што су Хилу дале агреман за мисију у Београду.

"Ми бисмо Хила вратили одакле је дошао. Била је грешка уопште дати му агреман да дође овде. Морамо да вратимо понос овој земљи, да вратимо Србију Србији", навео је Несторовић а пренела листа "МИ - Глас из народа".

Дачић: Милошевић улази у скупштину

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је да је унук бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, Марко Милошевић, трећи на њиховој листи, и да ће сигурно ући у парламент.

"Не могу се правити коалиције са лажним левичарима и лажним патриотама, ми смо два различита света. Треба знати да све које сада имамо на политичкој сцени, имали смо и 5. октобра. Опозиција се другачије зове, али то је ДОС. Схватите да 17. децембра, нису само избори, већ је то наставак избора 24. септембра 2000. године. Тај 5. октобар је нанео велика зла Србији. Изручили су Милошевића, а Шаиновић је у Хагу провео силне године, али није издао земљу и народ", поручио је шеф СПС-а.

Дачић је позвао грађане да 17. децембра заврше причу са ДОС-ом.

"Сматрамо да је - Вучић председник, Дачић премијер - најбоља опција за Србију. Да ли ће то бити, зависи колико ћемо гласова освојити", поручио је он. 

НАДА: Избори прилика да се крене у промене

Представници Српске коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, оценили су данас да су предстојећи избори прилика да се крене у промене.

"Ови избори су значајни, не само због Београда као наше престонице, већ зато што је сва прилика да ће одавде кренути свеопште промене у држави које су преко потребне", изјавио је председник Нове ДСС Милош Јовановић.

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић оценио је да су потребне промене и због, како тврди, економског пропадања, високе инфлације и раста цена, саопштено је из коалиције НАДА.

"Фактор плус": Београдски избори неизвеснији од републичких

Директор Агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус" Владимир Пејић оценио је данас да предизборну кампању карактеришу тензије и жестока политичка борба, али да пројекције говоре да ће већину на републичком нивоу, вероватно, и даље чинити Српска напредна странка (СНС) и Социјалистичка партија Србије (СПС) уз мањине и друге политичке партнере.

"Међутим, после дужег времена, имамо једну групацију у виду листе 'Србија против насиља' која има снажнију подршку и већи број присталица и гласача него што је то било до сада, од 2012. године", рекао је Пејић за Танјуг.

Што се тиче београдских избора, он оцењује да су неизвеснији од републичких.

"Чини ми се да је опозиција све карте бацила на Београд. Тако ми делује њихова кампања. Тако ми делује и начин на који комуницирају", оценио је Пејић.

Додаје да је самопоуздање које показују обе стране једна од великих карактеристика избора 17. децембра.

"Пре свега код председника Александра Вучића, који је врло сигуран у победу на свим нивоима, али и поприлично самопоуздање код опозиције. Видећемо колико је то реално, а колико је пумпање поверења код својих бирача", каже Пејић.

image