Србија и Балкан

Кецмановић: Сарајлије загледане у Америку не примећују геополитичке промене

Кецмановић је оценио да Бошњаци сарађују са нелегалним Кристијаном Шмитом зато што деле његове илузије да је заиста високи представник у БиХ и своје да о БиХ одлучују само они
Кецмановић: Сарајлије загледане у Америку не примећују геополитичке променеwww.globallookpress.com © GTW/http://imagebroker.com/#/search/

Сарајлије су загледане у далеку Америку и не примећују геополитичке промене у остатку света, чак ни да им се пред носом центар моћи из заједничких органа БиХ, са Милорадом Додиком и Драганом Човићем преселио у Бањалуку и западни Мостар, указао је професор емеритус Ненад Кецмановић.

Кецмановић је у ауторском тексту за "Политику" оценио да БиХ природно следи агонију некадашње СФРЈ, у којој је симптом распада био, поред осталог, и слабљење утицаја Председништва СФРЈ у односу на федералне јединице.

Он је навео да се тројка у Председништву БиХ, изузев рутинских послова, углавном слаже да се ни у чему не слаже, док разговоре о кључним темама воде Додик и Човић, лидери победничких националних странака СНСД-а и ХДЗ-а, за сада без Бакира Изетбеговића са чела изборно доминантне СДА.

Кецмановић је оценио да Бошњаци сарађују са нелегалним Кристијаном Шмитом зато што деле његове илузије да је заиста високи представник за БиХ и своје да о БиХ одлучују само они.

"Шмит је за Србе нека врста 'корисног идиота', јер им је отворио очи шта их чека ако попусте. А Бошњаци као да пате од стокхолмског синдрома. Везали се за протестантско-католичке исламофобе и падају у транс када им било која шуша са Запада каже неку лепу реч на енглеском или немачком језику", сматра Кецмановић.

Он је указао и на то да БиХ није члан НАТО-а, нити је муштерија да то постане, те да НАТО није ни потписник, нити гарант Дејтонског споразума.

Указујући на речи генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга током недавне посете БиХ и причи о "сецесионистичкој реторици", Кецмановић је истакао да је пре "сецесионистичке реторике" била и "запаљива реторика", па није изазвала пожар.

Према његовим речима, Додик само упозорава да, пошто је за Бошњаке Дејтон "лудачка кошуља", а неће ни нови договор о БиХ, једино решење је миран разлаз.

"Проблем је Додикова реторика сама по себи, зато што су навикли да им се клањају свугде по свету. У Сарајеву и више од тога, а Додик им скреше у лице и опсује. Но, тога је све више на све стране и биће им корисно као вежба", навео је Кецмановић.

image