Србија и Балкан

Хелез тражио податке о вехабијама у Српској, Додик: Параџемати постоје и министар то зна

Председник републике Српске тврди да енклаве у којима живе вехабије постоје у БиХ и да у те заједнице не смеју да уђу државни органи
Хелез тражио податке о вехабијама у Српској, Додик: Параџемати постоје и министар то знаGetty © Chris Hondros

Министар одбране у Савету министара Зукан Хелез затражио је од Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ информације о томе да ли располажу подацима да на територији РС постоји 120 параџемата, као и да ли на територији ФБиХ постоје ћелије Ал каиде и ИСИЛ-а.

"Очекујем од ОБА-е и Тужилаштва БиХ да делују у складу са са овлашћењима датим законом. Уколико се утврди да су наводи лажни, очекујем од Тужилаштва БиХ да отвори истрагу о томе ко и зашто узнемирава јавност у БиХ", написао је Хелез на Фејсбуку.

Коментаришући захтев министра одбране у савету министара Босне и Херцеговине Зукана Хелеза о обавештајној безбедносној агенцији БиХ председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да параџемати постоје.

"Постоје параџемати. То је утврђено. Ти параџемати су постављени у другим деловима БиХ и данас имате места, као што су Маоче где постоје вахабијске заједнице у које не смеју да уђу ни органи полиције Федерације док се не добије сагласност људи који тамо живе. Онда се појавила Исламска заједница БиХ да она пацификује тај проблем и преузела те параџемате, као наводно да их она на неки начин амортизује, што наравно није тачно", рекао је Додик.

Додик је рекао и да је на суду потврђено да је Хелез лагао.

"Значи, он је повратник у окривљењу, односно кривичном делу лажи. Тако је слагао и око ових, како је то рекао, паравојних формација у Републици Српској којих нема. Најрелевантнији извори за то су, наравно, обавештајна служба БиХ, која је рекла да тамо нема ничег и да не располаже тим формацијама", рекао је Додик.

Додик је додао да су европске снаге за безбедност Еуфор рекле да нема никаквог податка о постојању паравојних формација у Републици Српској.

image