Србија и Балкан

Директор Монстата: Од учешћа грађана зависи квалитет пописа у Црној Гори

Оценио је да су сами грађани најбољи контролори пописа јер, како је рекао, сваки грађанин има могућност да лично, без посредника, искључиво за себе провери веродостојност података унетих у базу пописа
Директор Монстата: Од учешћа грађана зависи квалитет пописа у Црној Гори© FOTO TANJUG/MEDIA BIRO/ bs

Директор Управе за статистику Црне Горе (Монстат) Мирослав Пејовић позвао је грађане да учествују у попису становништва, домаћинстава и станова који је почео данас и поручио да од њих зависи квалитет спровођења тог процеса.

"Од вашег учешћа у попису зависи квалитет пописних података на основу којих ће се радити будуће јавне политике у циљу даљег развоја и унапређења квалитета живота", нагласио је Пејовић.

Оценио је да су сами грађани најбољи контролори пописа јер, како је рекао, сваки грађанин има могућност да лично, без посредника, искључиво за себе провери веродостојност података унетих у базу пописа.

Он је замолио грађане да приме пописиваче у свој домов. "Пописивачи су део нас, наши суграђани који су уложили пуно напора да се обуче да би квалитетно обавили овај задатак, а најмање што можемо да урадимо за њих јесте да их примимо у своје домаћинство и учествујемо у попису", поручио је Пејовић грађанима Црне Горе.

Попис становништва, домаћинстава и станова који је требало да се одржи још 2021. године одлаган је неколико пута.

Касније је као датум почетка одређен 1. новембар, али је попис одложен за 30. новембар пошто је опозиција најавила бојкот, тврдећи да попис није регуларан. Попис је потом додатно одложен за 3. децембар.

Последњи попис становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори је обављен од 1. до 15. априла 2011. године и тај попис је био први након осамостаљења Црне Горе 2006. године.

image