Србија и Балкан

Изборна хроника: Укупно 6.500.165 бирача на предстојећим изборима

Комисија је једногласно донела одлуку о објављивању укупног броја бирача у Србији за изборе за народне посланике Народне скупштине
Изборна хроника: Укупно 6.500.165 бирача на предстојећим изборима© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Оверени изводи из бирачког списка Републичкој изборној комисији (РИК) морају да буду достављени данас, односно до 3. децембра у поноћ. Јуче су достављена решења о закључењу Јединственог бирачког списка која се затим објављују у Службеном гласнику.

Према Роковнику за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике РИК-а, захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку Министарству државне управе и локалне самоуправе може се поднети од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК-у до 14. децембра у поноћ.

Подношење пријава за посматрање избора за домаће посматраче отворено је до 9. децембра, а за стране посматраче до 6. децембра.

Предизборна тишина почиње да тече 14. децембра у поноћ и траје до 17. децембра у 20 часова, односно до затварања бирачких места.

Бирачи који нису у могућности да гласају на бирачком месту услед тешке болести, старости или инвалидитета, треба да обавесте бирачки одбор о жељи да гласају ван бирачког места 17. децембра од 7 до 11 сати.

Бирачка места биће отворена 17. децембра од 07 до 20 сати.

РИК: Укупно 6.500.165 бирача на предстојећим изборима

Републичка изборна комисија (РИК) на данашњој седници усвојила је одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима износити 6.500.165.

Комисија је једногласно донела одлуку о објављивању укупног броја бирача у Србији за изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 17. децембар 2023. године.

РИК је утврдио да ће број гласачких листића који се штампају за гласање на изборима, бити једнак броју бирача 6.500.165.

На седници РИК је разматрао тачку о Одлучивању о приговору подносиоца изборне листе "Србија против насиља Мирослав Мика Алексић - Мариника Тепић" за изборе за одборнике Скупштине града Краљева, образлажући да одлука о том приговору није у њиховој надлежности.

Четврта тачка дневног реда односила се на Одлучивање о приговору подносиоца изборне листе "Ми - глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић", који је комисија усвојила и том приликом именовала Бранислава Узелца за члана Општинске изборне комисије Стара Пазова у проширеном саставу.

Седници је присуствовало 31 члан РИК-а, а седницом је председавао председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић.

Павловић: Док се не деколонизује српска привреда немамо шансе за развој

Кандидат изборне листе Групе грађана "Ми-глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" Бранко Павловић рекао је да, док се не деколонизује српска пивреда, неће бити шанси за озбиљан развој и могућности за бољи живот.

"Наше паре су у западним банкама. Западне банке контролишу новац у Србији и нашој монетарној политици не дозвољавају да има иста права као Европска централна банка", навео је Павловић у оквиру предизборне кампање.

Јовановић: Перспектива Србије зависи од тога колико је јака коалиција НАДА

Председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је данас на трибини у Новом Саду да перспектива Србије зависи од тога колико ће бити добар резултат ове коалиције на предстојећим парламентарним изборима.

Он је рекао да резултат долази као нормална последица честитости, искрености и вере да раде исправну ствар, на корист земље Србије.

"Имаћемо добар изборни резултат као последицу нормалности, честитости, искрености и вере да радимо исправну ствар, на корист наше земље Србије. Само се то од нас тражи, да у ове две недеље колико нас дели до избора, дамо све од себе да Српска коалиција НАДА оствари највећи могући резултат, јер онолико колико ми будемо јаки, толико ће Србија имати перспективу", рекао је Јовановић.

На листи Руске странке седам кандидата комуниста

На листи Руске странке за предстојеће изборе коју је прихватила Републичка изборна комисија налази се седам кандидата Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) и Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ), саопштила је НКПЈ.

Из ове партије су навели да је секретаријат НКПЈ одлучио да њени кадрови на изборима учествују као кандидати на листи Руске странке због тога што са том политичком организацијом дели ставове по бројним питањима.

"И Руска странка и НКПЈ и СКОЈ су против приступања Србије савезима попут НАТО и Европске уније, а са друге стране се залажу за јачање свеобухватне сарадње са братском Русијом и земљама БРИКС-а", истиче се у саопштењу.

Додају да и НКПЈ и СКОЈ и Руска странка сматрају Косово и Метохију интегралним и неотуђивим делом Србије и категорично се противе увођењу санкција Москви због специјалне војне операције у Украјини.

Тадић указао на проблем снабдевања електричном енергијом у Сврљигу

Испред коалиције "Добро јутро Србијо" председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић посетио је Сврљиг и том приликом указао на проблем снабдевања електричном енергијом у овом крају.

"Борићемо се за то да поново подигнемо енергетику, као један од кључних стубова наше привреде", навео је Тадић у оквиру предизборне кампање.

Он је на крају посете подвукао да је важно да у Сврљигу постоје људи који држе српску заставу демократије високо.

Заветници: Европске интеграције постале процес за српске дезинтеграције

Прва на листи "Националног окупљања", Милица Ђурђевић Стаменковски поручила је у Краљеву да Европска унија осопорава Србији право на државу и да су европске интеграције постале процес за српске дезинтеграције.

Она је рекла да је "Национално окупљање" сабирање оних снага које желе повратак суверенитета у руке народа, саопштили су данас из те листе.

"Имамо прилику да им одговоримо 17. децембра и да кажемо "не" уценама. Србија изнад ЕУ. Устав изнад ултиматума", истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Шешељ: Србији је место у БРИКС-у

Председник Српске радикалне странке (СРС) и кандидат за народног посланика др Војислав Шешељ рекао је на предизборном скупу у Дому синдиката да је Србији место у БРИКС-у.

"Тамо нам је место, са највећим силама овога света. Отаџбина Србија, мајка Русија. Више пута смо доказали у пракси да смо спремни да своје животе жртвујемо за отаџбину Србију. Спремни смо да се жртвујемо и за мајку Русију. Живела Велика Србија!", поручио је Шешељ.

Дачић: Приоритети СПС-а су социјализам и патриотизам

На предизборном скупу у Ваљеву, председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић је, говорећи о приоритетима и програму социјалиста, навео да се они могу дефинисати као социјализам и патриотизам, при том, како каже, не мисли на вредности једнопартијског система и комунизма, већ о идеји социјалне правде.

"Наша политика заснована је на идеалима да људи могу да живе од свога рада, да постоји систем једнаких шанси за све људе, да постоји једна ефективна и одржива социјална политика и да све то мора да буде праћено економским развојем", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да други сегмент политике његове партије представљају државни и национални интереси.

Шапић: Вишњичка Бања ће добити основну школу и вртић

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић најавио је данас да ће у Вишњичкој Бањи у наредном периоду почети изградња основне школе и вртића, као и да ће се проширити улица Сланачки пут.

Шапић је навео да ће основна школа моћи да прими 900 деце и да се очекује да крајем следеће године почне изградња.

"То ће бити модерна школа. Следеће године улази у план и програм Града Београда и по некој динамици годину дана ће трајати израда пројектне документације и свих дозвола. Очекујемо да крајем следеће године крене да се гради, а можда ћемо већ 2025. или почетком 2026. године овде имати заиста велику школу", рекао је Шапић новинарима у Вишњичкој Бањи.

Како је навео, у плану је да почне изградња и вртића, који ће моћи да похађа 270 деце, а налазиће се поред школе.

"Такође 2024. године улази у план Града Београда. И ту смо скроз чисти са имовином, улази се у израду пројектне документације.Одлуку смо донели, новац смо обезбедили, остаје да то реализујемо", рекао је он.

Шапић је најавио и да ће бити проширена улица Сланачки пут, која ће, како је рекао, бити проширена са још две траке, па ће их уместо досадашње две бити четири.

"Ту је остала експропријација коју очекујемо да ћемо завршити у току 2024. године", рекао је он.

image