Србија и Балкан

Вучић: Италија би могла поново да буде најзначајнији партнер Србији, захвалан сам на подршци (ВИДЕО)

Премијерка Италије Ђорђа Мелони рекла је да је за Италију важно да Западни Балкан уђе у европску породицу
Вучић: Италија би могла поново да буде најзначајнији партнер Србији, захвалан сам на подршци (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић захвалио се премијерки Италије на посети нашој земљи.

"Разговарали смо о готово свим важним питањима за односе двеју земаља, констатовали смо да Србија и Италија, као изразито пријатељске земље имају добре политичке и економске односе. Наша робна размена је 4,6 милијарди евра и верујем да наша сарадња може да буде још виша у будућности", нагласио је Вучић.

Председник је нагласио да би Италија, када "Стелантис" крене у производњу електричне панде у Крагујевцу, могла да буде поново први и најзначајнији партнер Србије.

"Са Мелони сам разговарао и о свим регионалним питањима и европском путу Србије и захвалан сам председници Владе Италије због суштинске и истрајне подршке Италије европском путу Србији и посебно сам захвалан Ђорђи што је увек желела да чује наше мишљење и имала увек довољно времена да саслуша оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону", рекао је Вучић у Палати Србија.

Како је рекао, "мислимо да председница Владе Италије је један од великих лидера, не само европских већ светских која има раскошни политички таленат".

Он је исказао захвалност и на одлуци Италије да све најважније италијанске финансијске институције, које подразумевају долазак банке за депозит и зајмове у најскорије време, чиме ће Београд постати прво регионално седиште са комплетном платформом италијанских јавних и приватних субјеката за подршку пословном сектору и његовој интернационализацији, нагласивши да је то од изузетног значаја.

Како је додао, компанија "Стелантис", осим производње новог електричног возила панде, могла да буде генератор нових инвестиција у ауто-индустрију, која је убедљиво највећи извор страних директних инвестиција са уделом од чак једне четвртине у укупним страним инвестицијама у нашој земљи.

"Посебно сам изразио захвалност на свим спољнополитичким напорима у правцу решавања криза на Западном Балкану, указао на то да Италија приступа објективно и суштински решавању проблема. Надам се да ћемо убудуће имати још значајнију улогу Италије у свим стварима које су од виталног интереса за опстанак земље и нашег народа", рекао је Вучић.

Мелони: Наши односи могу да буду још бољи и да се још више развијају

Премијерка Италије Ђорђа Мелони је истакла да трговинска размена између Србије и Италије може да буде још већа и да мисли да може да буде још инвестиција које доприносе томе на свој начин.

Она је нагласила да је ово њена прва посета Србији.

"Наши односи могу да буду још бољи и да се још више развијају. Са председником Вучићем сам већ имала прилику да се видим, али сматрам да је требало да дође до овакве посете", нагласила је Мелони.

Како је истакла, мисли да је Београд први град на свету где су своје канцеларије отвориле поједине компаније Италије.

"То говори колико пажње ми имамо и са колико пажње наш предузетнички свет гледа на Србију. Ту је битан и посао који председник Вучић и Влада овде обављају. Ту су велики резултати који су постигнути, изузетни", нагласила је.

"Заиста сам веома задовољна што постоји могућност, што имамо лидере који разумеју и схватају колико је битно да се наши односи побољшају због привреде", рекла је Мелони.

"Наставићемо да будемо међу првим земљама које подржавају процес проширења, тј. уједињења Европе. Оно што треба да ураде европске институције то је процес како би било гарантовано да ће доћи до уједињења Европе. За нас је битно да Западни Балкан уђе у европску породицу. Председник зна да може да рачуна на нашу подршку, како бисмо убрзали процес приближавања ЕУ и све оно што ЕК тражи. Ми ћемо бити за вас на том путу, битно је да постоји више безбедности и развоја. Знам да ће Србија наставити да има конструктиван приступ дијалогу са Косовом", истакла је Мелони.

Она се захвалила Београду на свим напорима које улаже.

"Наша енергија треба да буде уложена и у то и да решимо те проблеме на прави начин", додала је.

Како је рекла говорили су и о миграцијама и додала да Београд и Рим имају исте погледе што се тиче илегалних миграција.

"Говорили смо и о сукобу између Русије и Украјине, Италија је 360 посто уз Украјину и настављамо да их подржавамо, Италија се много залаже и на хуманитарниом пољу", нагласила је.

"Што се тиче Газе ту смо исто  јако ангажовани на хуманитарном плану", нагласила је.

image