Србија и Балкан

Мотив убиства девојчице у Северној Македонији користољубље, отац учествовао у организацији

За девојчицом се трагало од понедељка, а тужилаштво је навело да је она убијена истог дана када је и нестала, односно 27. новембра ове године, након што је возилом одведена са улаза у своје место пребивалишта
Мотив убиства девојчице у Северној Македонији користољубље, отац учествовао у организацијиwww.globallookpress.com © Tomislav Georgiev/XinHua

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски потврдио је данас на конференцији за новинаре да је мотив за отмицу и убиство малолетне Вање Ђорђевске користољубље и да је члан породице умешан у ово кривично дело као организатор с циљем изнуде новца од мајке.

Спасовски је означио оца малолетне Вање да је одао информације отмичарима о томе када ће она остати сама код куће.

"Министарство унутрашњих послова је, у координацији и под руководством јавног тужилаштва, током протекле ноћи расветлило случај, обезбеђени су докази за убиство две особе, малолетнице, која је пронађена закопана у околини Скопља и старије особе, који је закопан у околини Велеса", рекао је Спасовски.

"Пет особа је осумњичено, тројици је одређен притвор, једно је ван земље, а отац убијене малолетнице приведен је и у току је саслушање", рекао је министар Спасовски.

Љупчо Палевски, познат и као Палчо, који је према сазнањима из истраге главноосумњичени за убиство 14-годишњице Вање Ђорђесвске и 74-годишњег фризера Панце Жежовског, недоступан је надлежним органима и налази се ван земље.

Македонска јавност с правом пита зашто је МУП дозволио да главноосумњичеи за убиство малолетне Вање Ђорђевске побегне и да ли је то било због тога што су били превише заузети самитом ОЕБС-а, пишу данас скопски медији.

Медији пишу да је главноосумњичени Љупчо Палевски-Палцо, који је у бекству, бивши грађевински маг, бивши председник градске организације СДСМ у Скопљу, власник недељника Старт, аутор подкаста 'Тешки Уабети' на Инфомаксу и оснивач странке Право...

Палевски је из Скопља, а док је цела македонска јавност трагала за несталом девојчицом, он се свакодневно оглашавао на Фејсбук профилу. Његова последња објава је од 1. децембра око 14 сати.

У петак, када је завршен састанак ОЕБС-а у Скопљу, имао је шест постова на Фејсбуку везаних за политику. Он је 29. новембра, два дана након нестанка и убиства девојке, имао видео обраћање својим пратиоцима, опет везано за политику, као и неколико других политичких објава.

Министар унутрашњих послова Спасовски је казао да старија убијена особа у околини Велеса нема никакве везе са убијеном малолетницом.

"Главни организатор и извршилац који је 27. новембра негде око 11 часова убио малолетницу из пиштоља... Учинићу све да овог монструма приведемо правди чим крочи на тло Северне Македоније", рекао је Спасовски.

Он је потврдио да су касно синоћ приведене три осумњичене особе за убиство 14-годишње Вање Ђорђевске, а у међувремену је приведен још један осумњичени у том случају.

Спасовски је рекао да је девојчица киднапована на излазу из куће, а на основу информација које је отмичарима и убицама дао отац убијене.

Родитељи убијене Вање Ђорђевске су разведени. Осумњичени за овај језиви догађај, које је Спасовски назвао монструмима, познавали су Вањину породицу.

Спасовски је појаснио да убијени старији мушкарац није у родбинским везама са убијеном малолетницом, али је реч о човеку коме је одузето возило због неразјашњених односа са једним од осумњичених.

"Тим возилом малолетница је киднапована", прецизирао је Спасовски.

Министар је одговарајући на питања новинара објаснио да јуче није било конференције за новинаре о овом случају зато што су, како је рекао, сви аспекти злочина морали најпре бити сагледани, утврђени и заокружени.

"Реч је о изолованом случају организоване групе криминалаца који су желели да изнуде финансијску корист и који су познавали породицу. Захваљујем се медијима на коректном извештавању и свим добронамерним грађанима који су желели да помогну у истрази. Посебно се захваљујемо полицији Скопља и Велеса који су у рекордном року успели да расветле овако бруталан злочин и тужилачком тиму са којим смо упоредо радили на предузимању низа мера које су допринеле расветљавању случаја. Заједничка позадина случаја није међуетничка нетрпељивост".

За девојчицом се трагало од понедељка, а тужилаштво је навело да је она убијена истог дана када је и нестала, односно 27. новембра ове године, након што је возилом одведена са улаза у своје место пребивалишта.

image