Србија и Балкан

ЦИК Приштина: Стигли захтеви за опозив албанских градоначелника на северу КиМ

На адресу Централне изборне комисије у Приштини стигла су четири мејла са три обрасца
ЦИК Приштина: Стигли захтеви за опозив албанских градоначелника на северу КиМ© TANJUG/ STR

У све четири општине на северу КиМ, у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, представници грађана јутрос су покушали да предају захтев за разрешење албанских градоначелника. Иако је то предвиђено административним упутством из Приштине, акција је онемогућена у све четири општине.

Портпарол Централне изборне комисије у Приштини Ваљмир Ељези изјавио је да је ЦИК примио данас четири мејла, у којима је у три приложен образац за покретање захтева за смену градоначелника, као и да ће ти захтеви бити обрађени.

"Могу да потврдим да смо данас у неколико службених мејлова добили четири мејла, од којих су у три приложени попуњени обрасци за покретање захтева за разрешење градоначелника", рекао је Ељези за "Репортери".

Грађани су своје захтеве покушали да предају "јер сматрају да су градоначелници изабрани нелегитимно и нелегално".

"То нису били демократски избори и морам да напоменем да је свега два до три одсто гласача изабрало овог градоначелника већином из албанске заједнице, а да више од 95 одсто Срба није гласало на овим изборима. Из тог разлога ми као грађани хтели смо да поднесмо иницијативу да градоначелник поднесе оставку и оде са своје функције. Желимо да напоменемо се Срби не осећају безбедно, ово је терор над Србима и ми једноставно не желимо више да ћутимо. Права Срба на Косову и Метохији су угрожена и ово је самим тим и потврда да наша права нису легитимна и да ми нисмо грађани који заслужују права као и сви остали. Напомињем да је међународна заједница упозната са радом локалних самоуправа на северу и виде каква је политика према Србима зато апелујем на њих да некакко притисну ову владу и напомену им која су то права свих грађана на Косову и Метохији како би могли и ми да их уживамо, а не само већинска заједница", рекла је Сања Кртинић. 

Уместо да приме иницијативу, наишли су на отпор полиције.

"Ако као грађанин имам право да поднесем иницијативу било ког типа Општини, она је дужна да је преузме и да да одговор у року од 15 до 30 дана на ту иницијативу. Ми нисмо у томе успели", закључила је она.

Грађани су нагласили да је ово главни показатељ колико су угрожена људска права Србима на тлу Европе.

Иначе, како подсећа "Косово онлајн", Министарство администрације и локалне самоуправе тзв. Косова је у августу објавило административно упутство које омогућава подношење петиције грађана за смену градоначелника на северу и које предвиђа да сваки појединац или група грађана, са правом гласа, могу да покрену иницијативу.

Када то учине, потребно је да одреде одговорно лице који ће служити као "контактна тачка" и које, пре почетка сакупљања потписа, електронски или на физички начин, обавештава о томе председника Скупштине општине.

image