Србија и Балкан

Петковић: Куртија не занима деескалација ситуације у четири општине на северу КиМ

Све ово говори у прилог чињеници да Курти не само да крши сва права Срба на КиМ, већ крши и сопствене прописе које доноси, када је потребно додатно обесправити и малтретирати српски народ, поручио је Петковић
Петковић: Куртија не занима деескалација ситуације у четири општине на северу КиМ© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да су приштинске власти на челу са Аљбином Куртијем данас јасно показале да их не занима никаква деескалација и нормализација ситуације у четири општине на северу Косова и Метохије тиме што су одбили да приме образложену грађанску иницијативу за смену нелегитимних градоначелника.

"Одбијање Приштине да прихвати захтев грађана за опозив лажних градоначелника јасно показује да се Курти све време служио триковима, у намерама да обмане ЕУ, али и да заустави процес смене нелегитимних албанских локалних органа власти на северу", рекао је Петковић.

Он је у саопштењу истакао да деескалација и нормализација ситуације у четири општине на северу КиМ један од главних захтева Београда али и ЕУ, али да је Куртијева намера наставак терора над српским народом.

"Управо у томе лежи разлог због чега су данас албански представници у општинама у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану одбили да приме образложену грађанску иницијативу за смену лажних и нелегитимних градоначелника, а коју су грађани поднели стриктно поштујући административно упутство које је израдила сама Приштина", рекао је Петковић.

Петковић наводи и да је полиција испитивала, претресала и легитимисала дужи временски период грађане који су у просторијама општине Звечан, у насељу Липа, покушали да ту образложену иницијативу уруче такозваном председавајућем Скупштине општине, са циљем застрашивања, не би ли одустали од својих захтева.

"Све ово говори у прилог чињеници да Курти не само да крши сва права Срба на КиМ, већ крши и сопствене прописе које доноси, када је потребно додатно обесправити и малтретирати српски народ и јужно и северно од Ибра", рекао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Додао је да је Куртијев циљ јасан, а то је "на власти задржати лажне градоначелнике и окупационе гаулајтере који су изабрани мимо воље већинског српског народа на КиМ, са 13 гласова Срба и 3,5 одсто албанских гласова са севера".

Петковић је рекао да са таквим непостојећим легитимитетом лажни градоначелници доносе бројне антисрпске одлуке и казнене мере на уштрб нашег народа, са циљем наставка терора и прогона Срба са њихових вековних огњишта, због чега се и даље "грчевито држе фотеља како би се одржали на власти мимо свих процедура, основа и норми".

image