Србија и Балкан

Ко о чему, суседи о "српском свету": Зашто је "грешан" патријарх Порфирије?

По вокацији колумниста хрватског индекса, по пореклу Црногорац, Борис Вукотић, очигледно никако не воли ни православље ни српског патријарха Порфирија
Ко о чему, суседи о "српском свету":  Зашто је "грешан" патријарх Порфирије?© M.A./ATAImages

Ко о чему, суседи о "Великој Србији" и "српском свету", па тако колумниста "Индекса", Борис Вукотић, иначе некадашњи конзул Црне Горе у Загребу, у свом последњем "уратку" надугачко и нашироко прича о томе како Срби "без било каквог сустезања или барем осећаја стида за значајан допринос трагедији регије из 90-их промовирају идеологију крви и тла".

Јасно је већ из првих његових реченица да Вукотићу смета политички мејнстрим данашње Србије, који како рече, чине Вучић, Дачић, Вулин, Мали, Шешељ и Николић "као авети најцрње прошлости". Још му теже падају, жали се, "осведочени ратни хушкачи и квазиинтелектуалци, попут карикатуралног новинара Миломира Марића или карикатуре суи генерис Матије Бећковића", а највећи трн у оку му је, по свему судећи српски патријарх Порфирије.

"Програм Српски свет, који су у својим јавним иступима до сада најчешће спомињали Вучићеви 'мегафони" Вулин, смијењени командант свих могућих и немогућих српских сигурносних служби од војске до тајних агената, те босанскохерцеговачки војсковођа у миру и Путинов интимус Додик, заправо представља ништа друго до лепо упаковану верзију старе хегемонијске идеје о великој српској држави", упућује нас Вукотић, иначе родом из Котора, а школован у Загребу.

Подучава нас "Индексов" колумниста да је у корену те, за њега по свој прилици стравичне "агенде"- "наратив о угрожености Срба на територијима изван Србије, углавном у њеном суседству, на пример у Црној Гори, БиХ и Хрватској".

"Дакле, где год би београдска 'политичка батина' могла нешто замутити, направити проблем или изазвати дестабилизацију", упозорава нас овај стручњак за међународне односе.

Нису Срби угрожени, вели нам Вукотић – они само покушавају "нову хомогенизацију у суседству Србије након оне неуспеле почетком 90-их".

То је, каже стручњак државе која је буквално осмислила прекрајање историје, покушавајући да се на све начине дистанцира од Срба – "повјесни ревизионизам" и "негирање националног идентитета других народа регије прије свега Црногораца и Бошњака чије се поријекло жели везати за српски национални корпус".

А све то води, прети нам Вукотић, води и каснијој фази "реализације пројекта Српски свет" у којој би се "лакше оспориле тренутне државне границе и ревидирала целокупна државно-правна архитектура Западног Балкана у корист апсолутне доминације Београда".

Наравно, ту је право место да се у причу о страшним Србима, убаце и још гори Руси. Јер "српски свет" настао је као пандан "руском свету".

"Карактер руске вањске политике био је релативно лако приметан чак и за површне посматраче који су пратили активности Русије у оквиру међународних форума као што су Скупштина УН-а, Савет за људска права УН-а, УНЕСКО, ОЕБС или Савет Европе", наводи он.

"У свим наведеним институцијама руски су представници инсистирали на поистовећивању људских права с вредностима традиционалног православља. Тиме су, заправо, само потврдили идеолошки континуитет с политиком бивше комунистичке државе, јер су главни циљеви напада попут демокрације, слободе појединца или универзалних људских права остали непромењени", указује нам Вукотић, тако откривајући шта му заправо највише смета - православље.

Такве идеје "религијско-политичког карактера" које "ортачки" промовишу српска и руска црква - подривање су либералне демократије, а првенствено идеје универзалних људских права. Обе цркве, подређене су лидерима тих држава, дијагностификује колумниста.

У тексту "креативног" наслова "Вучићев шљам сања Велику Србију- Порфирије ту игра прљаву улогу", Вукотић  за поглавара СПЦ каже да је одувек био Вучићев фаворит, а саставља и списак патријархових "грехова".

"Је ли патријарх Порфирије могао спречити да Војислав Шешељ, осуђени ратни злочинац и ратни хушкач, који је пред међународним казненим трибуналом осуђен за ратни злочин протеривања Хрвата из Војводине, добије високо црквено признање? Вероватно да, мада су притисци с важних адреса били очити. Је ли српски патријарх требало да иде 'на ноге' председнику Вучићу како би га подржао након трагедије у београдској основној школи када су настрадала невина деца? Наравно да није, премда је тамо блаженим речима покушао залечити духовне ране родитеља убијене деце", пише Вукотић.

Најгоре се патријарх о њега огрешио због "редовних консултација с Вучићем и Додиком где се нашироко разглаба о свим виталним питањима за српски народ".

На тим се састанцима, вели Вукотић, расправља о разним питањима, почев од од привреде, финансија, трговине, "па вероватно до набавке војне опреме". Но, други део разговора остаје скривен, иако га, како тврди свевидећи колумниста, наравно уочава, и то из патријарховог деловања.

"Погодили сте. Српски свет. Разарање стабилности регије. Оспоравање идентитета других народа. Алармирање Срба и покушај њихове поновне хомогенизације", спознање је које с нама дели колумниста "Индекса", који патријарху највише замера говоре у Црној Гори и у Бјељини.

"Позивам Србе у Црној Гори да у свакој прилици с поносом и достојанством одлучно искажу свој идентитет као верници Српске православне цркве, говорници српског језика и као дични припадници српског народа. То је право, одговорност, обавеза и дужност сваког од нас", рекао је Порфирије у Црној Гори и узнемирио Вукотића.

А кад је тек поглавар СПЦ у Бијељини поменуо историјску чињеницу да су се кроз време границе држава нашег народа мењале, и још рекао да "нисмо сигурни да се у историји у којој је све релативно неће мењати и убудуће" – ту је потпуно запечатио Вукотићев негативан став.

То је све, каже овај стручњак, "лоше режирана представа коју су већ једном режирали по истом сценарију и доживели фијаско".

"Што пре патријарх српски схвати конструкцијску грешку споменутог сценарија, то боље за њега и Цркву коју представља. Ко зна, можда му и досадашњу, неславну улогу окарактеришу као споредну", закључује Вукотић.

У каквој је, међутим, улози овај хрватско-црногорски колумниста који је добио задатак да пљује по патријарху, засад је нејасно. Сценаристи и режисери драме која се одвија у његовој глави и колумнама, ипак се могу наслутити - православљу је опет, као и у свим западним продукцијама додељена улога негативца. Нискобуџетни Вукотићев "урадак", ипак, упркос свом његовом труду, тешко да ће пореметити њему тако мрски "српски свет", или поколебати поверење народа у духовног вођу. Његовим речима речено - лоше режирана представа и потпуни фијаско.

image