Србија и Балкан

Вучић са Вознијаком, суоснивачем "Епла": Овај геније постаће држављанин Србије

Информатичар и проналазач Вознијак је током година био укључен у различите пословне и филантропске подухвате, фокусирајући се првенствено на обучавање деце узраста од 11 до 13 година компјутерским вештинама у школама
Вучић са Вознијаком, суоснивачем "Епла": Овај геније постаће држављанин Србије© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније "Епл" Стивом Вознијаком.

Информатичар и проналазач Вознијак је током година био укључен у различите пословне и филантропске подухвате, фокусирајући се првенствено на обучавање деце узраста од 11 до 13 година компјутерским вештинама у школама.

Председник Вучић се након састанка обратио јавности нагласивши да ће српске пасоше доделити Вознијаку и његовој супрузи.

Он је рекао и да је поносан што је Вознијак данас у нашој земљи, истичући да је реч о проналазачу и једном од оснивача "Епла", за кога кажу и да је геније.

"Ми ретко имамо овакву част и прилику, истовремено, као што знате, био је укључен у бројне филантропске подухвате, посебно на обучавање деце узраста од 11 година", истакао је Вучић, додајући да је Вознијак допутовао у нашу земљу са супругом.

"Покренули смо много тога што бисмо у народном периоду могли да урадимо у Србији и направимо да будемо много привлачнији за клинце, за младу генерацију, за оне који би у нашој земљи могли да пронађу и најбоље могуће универзитете, најбоље могуће школе због којих неретко одлазе у иностранство", истакао је Вучић.

Како је рекао, тиме би се у потпуности смањио одлазак људи из ове земље, а привлачили би огроман број људи из целог региона, и како је додао, не само из региона већ и шире, јер мисле да је Србија по неким другим критеријумима људима веома привлачна.

"За нас је од кључног значаја био разговор са Вознијаком о образовању, високом али и о средњем, и како да се промени свест свих људи да је образовање најважнија карика. Наравно и кроз побољшање материјалног положаја радника у просвети, али и кроз њихов још значајнији и већи ангажман и тежак рад да дођемо до много бољих резултата", навео је Вучић.

Он је додао да је сусрет са Вознијаком била јединствена прилика да му представи и пројекат Експо, јер се и у њему ради о младим људима.

Вучић је најавио да ће покушати да добије америчку саветничку подршку у образовању, јер то је оно што земљу може да чува у будућности и то је оно што може да направи разлику у односу на многе друге који за то нису спремни и који гледају како да прође дан за даном, а нису спремни за велике промене.

Како је рекао, верује да ће Влада Србије на његов предлог "творцу микрорачунара, легенди ИТ индустрије" доделити пасош наше земље.

"Господин Вознијак и његова супруга постаће грађани Србије", нагласио је председник, додајући да је Јанко Типсаревић много учинио да Вознијак дође у Србију.

"Морам да кажем свима онима који су причали да му је овај долазак плаћен. Ништа није плаћено, сам је платио своју карту", истакао је Вучић.

Председник је рекао да је мислио да су спортисти звезде, као и политичари звезде, нагласивши да је овде помама за Вознијаком.

"Добро дошли у своју кућу", поручио је Вучић суоснивачу "Епла".

Вознијак: Ја сам Србин који живи у САД

Вознијак je нагласио да томе што је данас у Србији је допринело познанство са нашим прослављеним тенисером Јанком Типсаревићем.

Рекао је да је одлучио да са супругом обиђе земље које леже на обали Дунава.

Такође је рекао да је он Србин који живи у Америци.

"Желим да промовишем интересе Србије до краја живота. То је нешто што сам ја одлучио да је важно", истакао је он.

Вознијак је последњих година помогао је у финансирању предузетничких подухвата у различитим областима као што су развој глобалног навигационог сателитског система (ГПС) и телекомуникација, флеш меморија, техничког образовања, свести о екологији, сателита и још много тога другог.

Вознијак је основао и платформу за образовање и обуку након средњег образовања фокусирану на софтверско инжењерство и развој технологије, а од недавно је и суоснивач платформе за трговину и уштеду енергије засноване на блокчејн технологији.

Добитник је 10 почасних доктората инжењерских наука.

Вознијак се јуче састао са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

image