Србија и Балкан

"Окупациона мера": Стевандић о процесу против Додика

Ни судски процес ни поступци Кристијана Шмита немају легитимитет ни упориште ни у међународним документима ни у домаћим органима
"Окупациона мера": Стевандић о процесу против Додика© Milos Tesic/ATAImages

Судски процес против Милорада Додика и поступци Кристијана Шмита су окупационе мере које немају легитимитет, ни упориште ни у међународним документима, нити домаћим органима, поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

"То је резултат геополитичке моћи великих земаља да наметну човека који нема легитимитет, а да он мења законе који ће људима уништавати могућност да нормално обављају своје функције, понижавати читаве народе и дезавуисати демократски капацитет скупштина које бирају и доносе законе", истакао је Стевандић.

Он је навео да су исти такав "легитимитет" имали они који су 1915. године у велеиздајничком процесу Србе осудили на смрт само зато што су Срби, као и они који су 1941. године направили расне законе у Независној Држави Хрватској.

"У њима је јасно писало да је Србима и псима забрањен улаз. Исто тако је овде, само је над Србима дозвољено проводити силу. Али све то не значи да се ми нећемо бранити и одбранити", истакао је Стевандић.

image