Србија и Балкан

Петронијевић: Тужити Додика је као тужити патријарха што нас је крстио

Адвокат је истакао да се на основу Шмитових закона води монтирани поступак против председника РС и в.д. директора Службеног гласника, јер су они симбол отпора отимања имовине Републике Српске и ступања БиХ у НАТО
Петронијевић: Тужити Додика је као тужити патријарха што нас је крстио© Milos Tesic/ATAImages

Адвокат Горан Петронијевић је изјавио да ће се председник Републике Српске Милорад Додик појавити сутра пред Судом БиХ у Сарајеву.

Он је у изјави за Танјуг истакао да ће неколико колега из Центра за обнову међународног права такође бити у судници и јавности објаснити регуларност овог поступка.

"То што они Додику стављају на терет је једна врста толиког лицемерја, то је као тужити патријарха што нас је крстио. Тужити Додика због тога што је потписао Указ о ступању на снагу закона или извршењу закона који је донела Народна скупштина Републике Српске као представнички орган. Он је имао обавезу да потпише акт донет у парламенту", каже Петронијевић.

Да Додик није поступио по одлуци НСРС, Петронијевић каже да би то било кршење устава и претила би му затворска казна до 12 година. Он појашњава да иза свега стоје напади на Републику Српску и њену имовину, а све је уследило након неслагања са одлуком да одређена својинска права Српске пређу и на Федерацију БиХ.

Реч је о праву на власништво над шумама, над просторима на којима се налазе касарне.

Са тим ударом се, подсећа Петронијевић, нису сложили ни НСРС ни Додик, па је у парламенту Републике Српске донет Указ да се та одлука о својинским правима не објављује у Службеном гласнику Српске.

Након што је потписао Указ и његовог објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, председник Републике Српске и в.д. директор Службеног гласника Милош Лукић су окарактерисани као симбол отпора у отимању те имовине, и ступању БиХ у НАТО.

"Председника Републике Српске сада треба уклонити са политичке сцене јер иза осуде, коју они намеравају да донесу, стоји и забрана политичког деловања. То је борба не за Милорада Додика, него за Репубику Српску", јасан је Петронијевић.

Будући да је, како истиче, Кристијан Шмит себе прогласио високим представником у БиХ, он нема могућност да доноси законе већ само да предлаже, да лобира, да врши притисак да се одређени закон донесе.

"Док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон, тај закон није донет", каже Петронијевић.

Шмит је, истиче, себе самопрогласио врховним владаром, објединио је све три власти извршну, законодавну и судску, и доноси закон, извршава закон, пресуђује.

"То је једно флагрантно кршење међународног права и основних правних правила која постоје у свету, и института права", истиче Петронијевић.

На основу тих Шмитових закона, против Додика као председника Републике Српске и в.д директора Службеног гласника Милоша Лукића се, прецизира Петронијевић, води монтирани политички поступак, који нема везе са кривичним правом него са политиком поништавања Републике Српске и прављена унитарне државе Босне.

"То је једна стратегија која доводи до флагрантног кршења међународног права и извора права на којима је БиХ, као самостална међународно призната, а то су Дејтонски споразум и Устав", навео је.

Петронијевић је подсетио да Кристијан Шмит није по процедури изабран за високог представника, што су потврдиле две сталне чланице Савета безбедности, Русија и Кина, које су изричете да он није високи представник БиХ.

"Савет безбедности није заседао на ту тему, нема јединствен став и никада није донета резолуција да се Шмит постави за високог представника. Он је, пренебрегавајући ту чињеницу, дошао, представио се као високи представник, њега у томе подржава један део Запада, САД, Велика Британија и Немачка, и они га представљају као високог представаника. Он из тога црпи своја овлашћења која не би имао", навео је Петронијевић.

image