Србија и Балкан

Ухапшени Зоран Костић у тешком стању: Породица и адвокат траже хитну здравствену помоћ

Према речима чланова његове породице, пет сати је лежао у болници и везан и уколико се Зорану не дозволи лечење у болници, породица се плаши и најгорих последица
Ухапшени Зоран Костић у тешком стању: Породица и адвокат траже хитну здравствену помоћ© Tanjug/STR

Зоран Костић, Србин из Прилужја, српске енклаве на Косову и Метохији, који је ухапшен 20. септембра ове године и оптужен пред приштинским правосуђем за наводни ратни злочин на Косову 1999. године, у изузетно је лошем здравственом стању и хитно му је потребан преглед у некој приватној установи као и адекватна терапија. Уколико се Зорану не дозволи лечење у болници, породица се плаши и најгорих последица.

Ово је данас за РТ Балкан потврдио Дејан Костић, син ухапшеног Зорана Костића.

Према речима Дејана Костића, он је оца последњи пут видео јуче, током посете у затвору у Подујеву, а јутрос су се чули телефоном.

"Отац ми је јуче испричао да је последњих дана осећао бол у грудима, да је имао отежано дисање. Водили су га у болницу, тамо су му, међутим, урадили само ЕКГ и вратили га у затвор. Треба имати у виду да отац има 74 године, да је тежак срчани болесник. Јутрос смо се чули у осам сати, отац има право на тај позив, рекао ми је да је ноћас имао тежак напад, да је осетио бол у грудима, пробадање, да му је било јако лоше, све симптоме које је имао и 2012. године када је једва преживео тежак срчани удар", каже за РТ Балкан Костић.

Отац је, наставља Костић, ноћас успео да дозове стражара, дали су му неки лек, али, породица не зна да ли је то довољно, нити, шта Зоран уопште добија од терапија у затвору.

"Он има своју терапију, тамо му међутим дају неке лекове, али он не зна који су лекови у питању јер није у могућности да види кутије из којих му то дају. Наш адвокат доставио је и суду и тужилаштву сву документацију  о очевој болести, тражимо да га прегледају у некој приватној ординацији, не морају лекари да буду Срби, ми ћемо платити, али, то нам до сада није дозвољено. Тражили смо да га пусте уз неку кауцију, он је на Косову био и пре хапшења, никад са Косова није одлазио, али ни то нам није дозвољено. Јако смо забринути за оца и његово здравље", каже Костић. 

Адвокат Предраг Миљковић који заступа Зорана Kостића раније данас је за Kосово онлајн изјавио да се његов брањеник налази у изузетно лошем здравственом стању, и да, уколико му се не дозволи лечење у болници, плаши се да ће се суочити са најгором последицом.

"Ја сам на седници за притвор судији дао комплетну медицинску документацију, из које се види да је Зоран Kостић већ 30 година кардиолошки пацијент и да болује од хипертензије, и да има уграђен стент. Јако је лошег здравственог стања. Његово срце ради свега 30 посто. То се испоставило тачним у до сада два наврата, међутим, како видим и даље нисмо нашили на разумевање институција. Он је у ноћи између 2. и 3. новембра у затвору имао неку врсту анксиозног напада, или срчаног напада, ја нисам стручњак да би то оценио. Након тога му је урађен ЕKГ у затвору, али проблем је што њему никада резултати нису речени, о томе шта су радили и нико га не упућује на даље проширене тестове или лечења, на даљи медицински третман", рекао је Миљковић за Косово онлајн.

Према речима Миљковића, Костић је и 5. децембра када су имали саслушање у тужилаштву, пре саслушања такође доживео нешто што би се могло назвати срчаним нападом.

"Видео сам то видео својим очима. Напрасно је почео да га гуши, да га стеже, пече у пределу груди. Дошла је хитна помоћ и одвели су га у клинички центар. Из клиничког центра након пар сати, како он каже, наложили су му да он мора да иде на тест коронографије, међутим колико знам вратили су га у притвор у Подујево", рекао је адвокат.

Миљковић је додао да је одбрана о здравственом стању Костића обабестила судију, тужиоца, Министарство здравља и департмент који се тиче затворских установа, Министарство правде, Kорективну службу, Црвени крст али да  до сада није било никаквих помака.

И Миљковић потврђује  су од судије затражили да се Kостић упути у неку приватну болницу јер су му у Kлиничком центру у Приштини радили нерелевантне прегледе и дискриминисали га.

"Kаже да је пет сати седео са везаним рукама и да се суочио са неком врстом дискриминације. То медицинско особље, они као лаици не могу се одупрети утиску када питају зашто је он овде, чувари кажу за ратне злочине, они окрену главу. Он је пет сати седео са лисицама на рукама и опет му нико резултате није рекао. Ја сада апелујем и молим све надлежне овим путем да се Зоран упути у неку од приватних болница, чије ће трошкове лечења сносити породица како би избегли евентуалне тешке последице или најгору могућу", рекао је Миљковић.

image