Србија и Балкан

Одабран нови шеф БИА, својевремено разоткрио "логистичку подршку једне западне обавештајне службе"

Радовановић на место в. д. директора БИА долази након што је Александар Вулин почетком новембра поднео оставку на ту функцију
Одабран нови шеф БИА, својевремено разоткрио "логистичку подршку једне западне обавештајне службе"© Tomasevic/ATAImages

Некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе Министарства унутрашњих послова Томислав Радовановић именован је за вршиоца дужности директора Безбедносно-информативне агенције (БИА), сазнају незванично "Новости".

Радовановић је запослен у Министарству унутрашњих послова од 1995. године, а од 2016. био је заменик начелника Службе за специјалне истражне методе. Пре тога је био заменик начелника Одељења за опсервацију и документовање.

Такође, годинама је био командант Интервентне јединице београдске полиције, једно време провео је и у Француској на месту полицијског аташеа, након чега је постављен за начелника Службе за специјалне истражне методе у управи криминалистичке полиције.

Са тог места, одлази у БИА, на позицију начелника за технику.

Због исказане храбрости у решавању талачке ситуације награђен је Медаљом за храброст Милош Обилић другог степена, а Синдикат српске полиције доделио му је и златну плакету "Добар официр".

У медијима се нагађало да би Радовановић могао да буде именован за директора полиције.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је у другој половини 2021. године да му је управо Радовановић скренуо пажњу да га прислушкује неко у МУП-у, као и да прате кретање његовог старијег сина.

Радовановић је претходно обелоданио да су паралелне структуре створене у време када је министар полиције био Небојша Стефановић, као и да "случај Јовањица" (са наводном највећом плантажом марихуане у Европи), не може да одвоји од афере прислушкивања председника Вучића.

"Убеђен сам и тврдим да је у МУП-у формирана паралелна структура са прецизно одабраним људима, који су успоставили своју обавештајну мрежу код финансијских моћника, тајкуна. Како код организованих криминалних група на територији Београда, а и на територији Србије са циљем стварања једне обавештајне мреже, а циљ је био прикупљање података о председнику Вучићу и ужим члановима његове породице", изјавио је Томица Радовановић почетком октобра 2021. године.

Тада је навео и да "постоји логистичка подршка и једне западне обавештајне службе", како је описао.

"Преломна тачка била је пут министра Стефановића у САД због случаја Гвантанамо", напоменуо је Радовановић, који је и сам присуствовао тим састанцима уз објашњење да је вероватно из тих контаката произашла и даља сарадња.

Само недељу дана после тога, председник Вучић је у једном ТВ интервјуу потврдио да му је Радовановић открио заверу у бившем врху МУП-а, али да му он у почетку није веровао јер није хтео да буде параноичан.

"Видео сам званичну изјаву коју је потписао Радовановић, да је недвосмислено то да је једна група радила на прикупљању обавештајних података о мени и породици. То је неко радио по нечијем туђем налогу, били су уплетени инострани фактори", изјавио је тада Вучић.

Он је додао да где год био отишао његов син Данило, појавила би се његова слика.

"Било је људи који су били доушници страних обавештајних служби. Они су њега пратили, он их је ухватио обојицу и кад су схватили, он је помислио да су неки са улице, уплашили су се да жели физички да се обрачуна и извадили су значке. Кад сам питао људе из МУП-а рекли су да су неког другог пратили", испричао је Вучић.

Председник Србије изјавио је и да је Радовановићу тражио да му то поткрепи доказима, јер, како је напоменуо, ни рођеном брату није веровао.

"Они су то радили да би ме натерали да се склоним", истакао је Вучић.

Радовановић на место в. д. директора БИА долази након што је Александар Вулин почетком новембра поднео оставку на ту функцију.

"САД и ЕУ траже моју главу као предуслов за неувођење санкција Србији. Нисам узрок уцена и притисака на Србију и Српски свет, али нећу да дозволим да будем повод за уцене и притиске на Србију и Српски свет. Зато подносим неопозиву оставку на место директора БИА", навео је Вулин.

image