Србија и Балкан

Суђењем Додику припремају елиминацију људи из политике Републике Српске

Додику и Лукићу се суди због неспровођења одлука високог представника Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат, јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума
Суђењем Додику припремају елиминацију људи из политике Републике Српске© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

У очекивању одлуке суда у Сарајеву да ли ће предмет против председника Републике Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника бити пребачен у Бањалуку, из Републике Српске се нижу реаговања у којима се истиче намера да се овим процесом директно припрема елиминација људи из политичког живота.

То је рекао бивши председник Републике Српске Драган Чавић, гостујући у Јутарњом програму РТРС.

Додику и Лукићу се суди због неспровођења одлука високог представника Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат, јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума.

Правни тим Додика је тражио да се суђење Додику и Лукићу измести у надлежни суд Бањалуке, јер сматрају да Шмит, неки министри и неки амбасадори нису поштовали претпоставку невиности и да су својим изјавама последњих месеци контаминирали цео процес.

"Циљ овог поступка је да се правним средствима компензују одлуке бивших високих представника који су биле бруталне. То је брутална сила испољена која није виђена од средњег века. Накарадан поступак којим желе срушити Додика", рекао је Чавић.

Осврнуо се и на рад високих представника у БиХ.

"Сувишни политичари из Европе долазе са свим својим фрустрацијама и постављају се за високе представнике у БиХ", навео је Чавић.

Чавић каже да није сигуран да ли ће се Кристијан Шмит појавити на суђењу Милораду Додику.

"Не могу да погађам, али ако је храбар требало би да се појави у суду. Ово нигде на свету не постоји. Читав низ кризних подручја имате широм света, али оваквог уплитања у унутрашња питање једне државе нигде. Имали сте рат у Авганистану, и када је покушано да се наметне високи представник, тадашњи председник државе рекао је: 'Ако дође, биће убијен'. И низ других примера имате, али та функција успостављена је само у БиХ", навео је Чавић.

image