Србија и Балкан

Неадекватно лечење Срба у затвору у Подујеву: Прегледају их тек кад им позли

Породице притворених Срба тврде да су представници међународне заједнице упознати с њиховим положајем, али не реагују на кршење њихових основних права, на лечење и адекватан третман
Неадекватно лечење Срба у затвору у Подујеву: Прегледају их тек кад им позли© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Осим што не примају адекватну лекарску терапију, Србе оптужене за наводне ратне злочине који су у тешком стању у затвору у Приштини не збрињавају медицински – прегледају их тек кад им позли у притвору, па их пребаце у болницу.

"Мог стрица су пре неколико дана с лисицама на рукама оставили да чека више сати на преглед, да би га тек увече, када му је позлило у затвору, пребацили у клиничко-болнички центар у Приштини, где је био под надзором полиције, али сам накратко успео да га видим", рекао је братанац Зорана Костића (73) из Прилужја, српског села у општини Вучитрн, описујући однос не само надлежних у затвору високог ризика у Грдовцу код Подујева већ и здравствених радника у приштинској болници према притвореним Србима.

Истакао је да је његов стриц већ имао инфаркт и да у затвору нису реаговали на опомене да се осећа лоше, те да је више од два месеца у притвору без саслушања иједног сведока, а пре свега без одговарајуће терапије.

С овим оценама слажу се и остале породице притворених Срба које истичу да чувари у затвору не дозвољавају лекове са српским декларацијама, то јест могу користити само оне где су упутства исписана на албанском језику.

"Зато стрепимо и питамо се које им заправо лекове дају и да ли су они за болести од којих болују. Мој супруг је у једном периоду упркос све тежем здравственом стању одбијао да узима лекове, јер они нису они које му је његов лекар прописао", изјавила је супруга једног од притворених Срба.

Додала је да у затвору у Подујеву донедавно у ћелијама није било грејања, док је унос ћебади био забрањен. Додатан проблем представља и то што нема српских чувара у павиљонима павиљона затвора где су затворени Срби.

"Представници међународне заједнице су упознати с положајем притворених Срба, али не реагују на кршење њихових основних права, на лечење и адекватан третман. Сматрамо да међународна заједница, односно представници ЕУ и САД дају прећутно зелено светло албанским властима да се на такав начин опходе према заточеним Србима којима је суштинска неправда већ причињена хапшењем без основа и доказа", закључују породице притворених у затвору високог ризика у Грдовцу код Подујева.

image