Србија и Балкан

Хаг без иједне оптужнице о "жутој кући": Специјализована већа ће разјаснити извештај

Уколико бивше вође тзв. ОВК буду осуђене, то "неће наштетити темељима косовске државе", то је био рат за независност, истакла је председница Специјализованих већа у Хагу
Хаг без иједне оптужнице о "жутој кући": Специјализована већа ће разјаснити извештајGetty © David Greedy / Stringer

Председница Специјализованих већа у Хагу Екатерина Трендафилова изјавила је у Приштини да ће бити разјашњено све у вези са извештајем некадашњег известиоца Савета Европе Дика Мартија и трговином органима у тзв. жутој кући, и навела да Тужилаштво није подигло ниједну оптужницу у вези са тим случајем.

"Можда су у току истраге косовских или албанских власти, јер се 'жута кућа' налази на територији Албаније, али у досадашњим оптужницама барем нема оптужби на рачун 'жуте куће'", рекла је Трендафилова.

Истакла је да Специјализована већа "не таргетирају" тзв. ОВК, већ се баве одговорношћу за појединачне злочине, преноси Коха.

Она је оценила да, уколико бивше вође тзв. ОВК буду осуђене, то "неће наштетити темељима косовске државе".

"То је био рат за независност који је водило толико много људи које је подржавало целокупно становништво ваше земље. Али не желим да звучим као да унапред одређујем исход", рекла је Трендафилова.

Говорећи о дужини трајања суђења вођама тзв. ОВК, рекла је да не зна колико би тај процес могао да траје, пошто је сваки од четворице оптужених оптужен по 10 тачака за ратне злочине и шест за злочине против човечности.

"Верујте, судије уопште не хају што је реч о предмету који ће трајати годинама и годинама. Колико ће трајати, не знам", рекла је Трендафилова.

Поводом могуће максималне казне за оптужене, она је рекла да би то могла да буде казна доживотног затвора.

"Само за најекстремније случајеве то може бити доживотни затвор, имајући у виду свако посебно кривично дело, и имајући у виду релевантне одредбе Кривичног закона Косова и Кривичног законика из времена када су кривична дела почињена", навела је Трендафилова.

Одговарајући на наводе да су суђења Специјализованих већа "једнонационална", она је истакла важност члана 9 Закона о специјализованим већима и специјалном тужилаштву.

"То је веома важан члан који се односи на то да било ко, ко је починио злочине, да ли је држављанин Републике 'Косово' или држављанин било које друге државе, ако је та особа починила ратне злочине, како је предвиђено у нашој надлежности, та особа ће одговарати", рекла је Трендафилова.

Она је навела да се, док је била судија Међународног кривичног суда, бавила случајевима у којима се судило шефовима држава и да није била "нимало забринута".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner