Србија и Балкан

Хрватска: Прва америчка оклопна возила "бредли" послата на модернизацију у Славонски Брод

Хрватска је од Америке добила 89 половних оклопних возила типа Бредли
Хрватска: Прва америчка оклопна возила "бредли" послата на модернизацију у Славонски Бродwww.globallookpress.com © Artur Widak

Први конвој од седам половних америчких камиона и 22 "брeдли" возила, која су прошле седмице стигла у ријечку луку, кренуо је на обнову и модернизацију у погоне "Ђуро Ђаковић" у Славонском Броду.

Хрватска влада је објавила да јој је циљ да ова половна америчка возила, буду оперативна до 2026.године.

Хрватска је од САД добила на поклон 89 половних оклопних возила типа "бредли" М2А2 ОДС.

Премијер Андреј Пленковић је прошле седмице рекао да је "идеја да се од 89 'бредлија' њих више од 60 оспособи за функционисање. Део ће, казао је, служити као базен за резервне делове за оне који ће бити оперативни.

Према писању медија, у оквиру модернизације на возила ће бити уграђена најновија верзија топа "бушмастер" од 25 милиметара, са такође најновијом верзијом термовизије, комуникацијска опрема нове генерације и димне кутије, преноси Хина.

Хрватски "бредлији" биће, кажу, наоружани и противоклопним ракетама ТОВ-2А и 2Б, а у пакету је и муниција за топ 7.62 мм и симулатор за обуку.

Очекује се да би први модернизовани "бредлији" из погона "Ђуро Ђаковић" требало да изађу 1. јануара 2024. године, преноси агенција.

image