Србија и Балкан

Проблеми у хрватској војсци и министарству одбране: Чак 500 људи жели да оде

Недостатак људи, односно стручног кадра није нов, а министар одбране сматра да ће повећање материјалног статуса војника ублажити проблем
Проблеми у хрватској војсци и министарству одбране: Чак 500 људи жели да одеwww.globallookpress.com © Dino Stanin

Из Министарства одбране и Оружаних снага Хрватске (МОХР) и Хрватске војске жели да оде 500 људи, објавио је загребачки "Јутарњи лист", наводећи да је 300 запослених у овом ресору поднело захтев за одлазак у пензију, док остали желе отпуст из службе.

На недавном испраћају хрватских војника у мисију на Косово и Метохију тамошњи министар Иван Анушић поменуо је све већи проблем унутар МОХР-а, рекавши да је у питању недостатак људи.

"Тренд је такав да опада интерес за служење, како добровољно, тако и свако друго служење у Хрватској војсци. Материјална права су кључна када се говори о мотивацији и регрутацији нових војника", рекао је Анушић и најавио да ће порадити на повећању материјалних права сваког војника, официра и подофицира.

Колико је стање лоше најбоље показује податак из недавно објављеног Годишњег извештаја о одбрани за 2022, према којем су добровољно служење војног рока завршиле само 433 особе, што је најмање у последњих петнаест година.

Проблем с недостатком људи све је већи и у МОРХ-у. Према неслужбеним информацијама, у овом тренутку око 300 запослених поднело је захтев за одлазак у пензију од 1. јануара наредне године.

Према последњим службеним подацима, на крају прошле године у МОРХ-у је било 1.872 државних службеника и намештеника, тако да 300 људи можда није много, али, како сазнаје "Јутарњи", проблем је у структури запослених који желе да оду.

"Јутарњи" сазнаје и да је унутар Оружаних снага више од 200 особа затражило раскид уговора ради одласка на рад у цивилство. И ту је махом реч о дефицитарним занимањима, што представља додатни проблем Оружаним снагама, упозорава загребачки дневник.

image