Србија и Балкан

Влада доноси нов безбедносни протокол за школе и вртиће: Одређено поступање у случају дојаве о бомби

Представници Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете информисали су премијерку да су предузели све мере и радње како би степен безбедности и заштите школа био на највишем могућем нивоу
Влада доноси нов безбедносни протокол за школе и вртиће: Одређено поступање у случају дојаве о бомбиGetty © Marco di Lauro

МУП и Министарство просвете прошириће досадашњи протокол о поступању у вртићима и школама у случају дојава о постављеним експлозивним направама. Протокол ће током сутрашњег дана бити и дефинитивно усаглашен по различитим ставкама.

Последњих недеља дојаве о бомбама у школама упућене су готово свим школама. Учесталост и распрострањеност претњи на значајан број објеката захтевала је ангажман огромног броја полицајаца, али и чест губитак наставе.

Објекти ће после наставе бити прегледани

Према договору који треба да буде и коначно дефинисан, надлежне полицијске управе треба да прегледају објекте увече после краја наставе или рано ујутро пре почетка радног дана.

Потом заједно са домаром следи закључавање објекта. У нову безбедносну стратегију биће укључена и комунална полиција.

Када је реч о вртићима родитељи ће доводити децу до улазних врата у објекат.

Како сазнајемо нови протокол ће имати дефинисане кораке надлежних и у случају да је претња упућена директно школи или МУП-у.

И временске прилике ће утицати на протокол

Разматра се неколико могућности на које утиче и какве су временске прилике како деца не би била напољу. Тако рецимо, уколико дојава о подметнутој експлозивној направи буде пријављена МУП-у, сви остају у својим просторијама док не дођу полицијски службеници који ће извршити преглед.

Према досадашњим сазнањима откривено је неколико локација са којих су упућиване претње.

Припадници Министарства унутрашњих послова упознали су председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић да је у току темељна истрага на откривању пошиљаоца дојава о бомбама у београдским школама, а која је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду усмерена на прикупљању материјалних доказа према учиниоцима за које постоје основи сумње да врше кривична дела Изазивање панике и нереда.

"Полиција од првог тренутка на овом случају ради веома озбиљно и идентификовала је неколико држављана Републике Србије, али и лице из иностранства који шаљу ове дојаве и узнемиравају ученике, родитеље и запослене протеклих недеља", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Представници Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете информисали су премијерку да су предузели све мере и радње како би степен безбедности и заштите школа био на највишем могућем нивоу, као и да по свакој претњи поступају, што укључује готово 2.500 службеника на терену дневно.

Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете ће у наредна два дана предложити нови Протокол о поступању у оваквим ситуацијама у образовно-васпитним установама у циљу осигуравања потпуне безбедности свих који бораве у школи, као и континуитета наставног процеса.

image