Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта стоји иза најновијег таласа дојава о бомбама широм Београда?

Масовне дојаве о бомбама део су широке лепезе хибридних напада на Србију, који трају већ неко време, и којима настоје да Србију пред изборе вештачки прикажу као несигурно друштво, сматра бивши обавештајац Љубан Каран
РТ Балкан истражује: Шта стоји иза најновијег таласа дојава о бомбама широм Београда?© M.M./ATAImages

Просветни радници, ученици и родитељи јутрос су се поново суочили са дојавама о бомбама у више београдских основних и средњих школа, али и вртића. 

Ово представља тек најновији талас сличних дојава које су учестале у последње време (и које су се до сада све показале као лажне) а, што је посебно упадљиво, до њега долази тек нешто више од недељу дана од предстојећих избора. 

Пензионисани пуковник КОС-а Љубан Каран каже за РТ Балкан да ово није пука случајност, већ да су масовне дојаве о бомбама део широке лепезе хибридних напада на Србију који трају већ неко време.

Како бивши обавештајац сматра, намера иза ових дојава јесте да се "Србија, на тај вештачки начин, покаже као нестабилно и несигурно друштво у ком чак ни деца нису сигурна у школама".

Иза ових напада стоје западне обавештајне службе, уверен је Каран, и напомиње на недавни случај Љ. Г, који је ухапшен под сумњом да је шпијунирао Војску Србије по налогу Бугарске, што је затим и признао.

Томе је, подсетимо, претходила и одлука Министарства спољних послова Србије да за персону нон грата прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, а који је, према незваничним сазнањима "Вечерњих новости", шпијунирао и врбовао за хрватску службу.

Каран сматра да су се одређене опозиционе фракције које су тражиле изборе "одједном" ујединиле по налогу западних амбасада, односно обавештајних служби, иако су до сада биле "као рогови у врећи".

"Једноставно, западне обавештајне службе, по налогу својих влада, желе да промене власт у Србији и да доведу своје послушнике које су препознали у виду овог агресивног дела опозиције", каже бивши шеф Контраобавештајне службе.

Иако сматра да тај део опозиције нема велике шансе на изборима, као што је случај био "у многим државама у којима је спроведена обојена револуција", Каран упозорава да након избора треба пазити на нове хибридне претње.

"Они ће изборе користити као повод за протесте. Већ сада саопштавају да ће избори бити покрадени, и то ће бити повод за протесте, немире па и сукобе и покушај преврата. Да ли ће успети или не - мале су им шансе. Али у овој ситуацији, (они могу) да ослабе преговарачку Србије у вези са Косовом и Метохијом, Републиком Српском, Русијом, Кином и политиком војне неутралности. Те преговарачке позиције ће ослабити битно, и питање је како ће се ствари даље одвијати", закључује наш саговорник.

image