Изборна хроника: Вучић: Неће бити одлагања избора; Стевандић: Србију може да води само Вучић

Предизборне активности се приводе крају, сутра у поноћ почиње предизборна тишина

Kампањa за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији ушла је у четрдесет други дан. Сутра у поноћ почиње предизборна тишина која се завршава у недељу у 20.00 часова са затварањем бирачких места, тако да су предизборне активности у самом финишу.

У Београду је одржана завршна конвенција коалиције "Србија против насиља".

Републичка изборна (РИК) комисија је усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима бити 6.500.165, а они ће своје бирачко право моћи да искористе на на једном од укупно 8.273 бирачка места.

Претходно је РИК утврдио збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима у недељу, 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Срби са Косова и Метохије гласаће на бирачким местима на југу централне Србије - у Врању, Куршумлији, Рашкој и Тутину.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике Народне скупштине почело је 6. децембра у штампарији ЈП "Службени гласник".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

Вучић: Неће бити прекида или продужавања гласања због дојава о бомбама, биће хапшења

Председник Србије Александар Вучић рекао је гостујући на ТВ Прва да неће бити прекида или продужавања гласања ако буде дојава о бомбама.

"Избори ће бити од 7 ујутру до 20 часова и када се заврше биће пребројани гласови", рекао је Вучић. "Честитаћемо још у 10 увече ако изгубимо изборе у Београду", додао је.

У Београду одржана конвенција листе "Добро јутро Србијо"

У Београду је одржана централна конвенција изборне листе "Добро јутро Србијо - Саша Радуловић ДЈБ - Борис Тадић СДС - Ана Пејић (Отете бебе)" на којој је истакнуто да се ова коалиција противи француско-немачког плану за Косово и Метохију као и увођењу санкција Русији.

Речено је и да је ова листа доказ да одговорни људи могу да разговарају упркос разликама.

Председник покрета "Доста је било" и први на листи за републичке изборе Саша Радуловић истакао је да је ова коалиција пре три месеца била незамислива, али да је пресудило то што су се он и Борис Тадић усагласили по кључним питањима.

"Када смо размишљали о коалицији, разговарали смо са странкама које се противе француско-немачком плану који жели да отме КиМ. Међутим, нико од њих није имао времена за ово питање, осим Бориса Тадића", рекао је Радуловић и додао да је председнику СДС-а поставио два питања и да је он на оба одговорио одрично.

Радуловић је додао да су то била питања о увођењу санкција Русији и прихватање поменутог плана за КиМ.

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић рекао је да се Србија налази у тешкој ситуацији и да се ова коалиција окупила како би одбранила право на слободу мишљења и да је посвећена онима који су најугроженији у друштву.

"Не придружујемо се већинама већ окупљамо мањинске странке и оне којима је потребна подршка. Ми на власт за разлику од осталих, гледамо као на инструмент за решавање људских проблема", рекао је Тадић и додао како верује да кровна политика мора да има хуману мисију.

Он је истакао и да је научио на својим грешкама из прошлости да не верује свима који се представљају као његови сарадници, и да ће убудуће детаљно проверавати активности свих оних који са њим буду ушли у институције.

"Визије и идеју су кључ, али је и њихово спровођење од оних који су задужени за то од круцијалне важности. Стога ме је досадашње искуство научило да је потребно оне којима делегирате послове детаљно проверавати и по неколико пута", рекао је Тадић.

Председница покрета "Отете бебе" Ана Пејић обећала је да ће када уђе у парламент питање несталих беба из породилишта у Србији бити решено и да ће се отворити све архиве које су тада вођене.

Стевандић: Србију може да води само Вучић

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Србију може да води само онај ко има равнотежу између истока и запада, ко подиже привреду и инфраструктуру, а јача војску, те указао да то не може нико осим актуелног председника Александра Вучића.

"Погледате око себе и видите да то осим Вучића нико није ни радио, не планира, а и не може да уради. Ето вам резултата избора", написао је Стевандић на платформи Икс.

Тадић: Ђилас уређује Н1

Драган Ђилас има апсолутну контролу над уређивачком политиком Н1, тврди Социјалдемократска странка Бориса Тадића, чија је листа "Добро јутро Србијо", како се се додаје, током предизборне кампање у потпуној медијској блокади.

У писму које је странка упутила програмском директору Н1, а које је на мрежи Икс објавио Тадић, наводи се да њихове листе за Србију и Београд нису имале "ни секунд представљања на телевизији Н1", а представници листе нису позвани ни у једну предизборну дебату која је организована на тој телевизији, нити су добили позив ни за једно гостовање у било којој другој емисији током предизборне кампање.

"Својом уређивачком политиком током ове предизборне кампање практично сте испунили захтев који је, по речима Мирослава Алексића, Драган Ђилас испоручио Социјалдемократској странци у току преговора о наступу на изборима, а који се односио на забрану појављивања у медијима председника Социјалдемократске странке Бориса Тадића. Након оваквог односа према коалицији 'Добро јутро Србијо' током ове кампање само појачавате уверења да Драган Ђилас има апсолутну контролу над уређивачком политиком Н1, што су представници ваше телевизије више пута демантовали, али сада, нажалост, коначно потврдило", стоји између осталог, у писму које је Тадић објавио.

Вучић: Никад нам није била потребнија већа одговорност

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће бити много притисака на земљу у наредном периоду, те да Србија мора бити јединствена. 

"Никада нам није потребнија већа одговорност. Биће много притиска, зато нам је потребна држава снажна, јединствена. Потребна нам је једна политика. То је страшно важна ствар. Можемо ли да водимо конзистентну, озбиљну и одговорну политику. Наши противници немају политику, имају 20 различитих ставова о једном питању. То је много већа опасност него што можете да замислите", рекао је Вучић на предизборном митингу у Новом Саду.

СПС: Споменик Слободану Милошевићу

Представници Социјалистичке партије Србије најавили су да ће подићи споменик у дворишту зграде СПС-а у Нишу бившем председнику те странке и Југославије Слободану Милошевићу.

"Пошто видимо да се Нишлије не буне због споменика Дражи Михајловићу у Улици Вука Караџића, ми ћемо на пролеће код нас у дворишту подићи споменик Слободану Милошевићу. То ће бити захвалност нишких социјалиста за све оно што је Милошевић учинио за Ниш, а учинио је много", истакао је председник Градског одбора СПС Игор Новаковић и додао да је он "живи сведок тих догађања".

Такође су променили име Велике сале у Нишу која сада носи назив Спомен сала "Слободан Милошевић". Председник нишких социјалиста је том приликом рекао да ће и у сали бити постављене фотографије Слободана Милошевића. Испред улаза у салу постављена је табла са именом бившег председника СПС, као и његова слика коју су данас открили његов унук Марко Милошевић и Новаковић.

Јовановић: Децентрализација неопходна, време је да се Србија равномерно развија

Председник Нове ДСС Милош Јовановић рекао је да је децентрализација неопходна и да Србија треба равномерно да се развија, а не да се "све своди на Београд".

"Србија је предивна држава и морамо да сачувамо наш народ по дубини наше територије и да дамо локалним самоуправама већу одговорност, надлежности и финансије", рекао је Јовановић, саопштено је из коалиције.

Председник ПОКС Војислав Михаиловић оценио је да због садашње централизације власти сви желе да живе у Београду и Новом Саду.

"Велике су миграције према тим градовима, док је велики део Србије опустео. То није добро ни за Београд, нити за остатак Србије и зато нам је потребна децентрализација", рекао је Михајловић.

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС тражи веће ингеренције и више новца за буџете локалних самоуправа, наводи се у саопштењу.

А. Шешељ: Радикали никада неће бити саучесници у антисрпским западним намерама

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика Александар Шешељ поручио је да радикали никада неће бити саучесници у, како је рекао, антисрпским западним намерама, намерама западних амбасада и осталих центара моћи.

"Увек ћемо непоколебљиво бранити српство, бранити српске националне интересе. Српски радикали ће се увек обрачунати са сваким ко буде ударио на српски национални идентитет, на српско писмо, на српску цркву, на српство у целини", рекао је Шешељ, саопштено је из СРС.

Вучић: Захвалио сам Додику на жељи да политика коју сам представљао победи

Председник Александар Вучић саопштио је да је данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком имао одличан разговор као и да му је захвалио на жељи да политика коју је представљао однесе победу на недељним изборима у Србији.

"Одличан разговор са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Свакако, наш последњи сусрет пред изборе 17. децембра. Захвалио сам се председнику Додику на изузетној сарадњи у претходном периоду, а посебно на исказаној жељи да политика коју сам представљао у Србији однесе победу на недељним изборима", написао је Вучић на инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Председник је навео и да су заједно констатовали "да Србија не сме да стане".

Тадић у Новом Пазару: Наставићемо са политиком помирења

Председник Социјалдемократске странке (СДС), која заједно са Доста је било чини изборну листу "Добро јутро Србијо", Борис Тадић изјавио је у разговору са грађанима у Новом Пазару да ће листа коју представља наставити са политиком помирења и у будућности, јер је то, како је рекао, темељ сваког другог развоја.

Тадић је рекао да је оно најважније што су радили у време његовог председничког мандата било то што су мирили људе, саопштила је СДС.

"Мирили смо Бошњаке, Србе, Црногорце и све који живе на овом простору. За нас је то веома важно и то је наше највеће дело", оценио је Тадић.

Додао је да су много тога урадили у прошлости за тај крај.

"Увек је могло и више, али зато смо и овде - боримо се да бисмо завршили оно што смо започели", рекао је Тадић

Додик: Гласаћу за СНС

Председник Републике Српске Милорад Додик написао је на Иксу да ће гласати за Српску напредну странку на предстојећим изборима 17. децембра.

"Не могу издајници код Срба пролазити. Зато ћу изаћи на изборе у Србији и гласаћу за СНС, из простог разлога што сматрам да је то најбоље што Србија има. Било би добро да СНС има и републичку и локалну власт, јер видимо да се Србија стално гради", написао је Додик на Иксу.

Држављани Србије у БиХ у недељу могу да гласају на 19 бирачких места

На ванредним парламентарним изборима у Србији, око 11.500 држављана Србије који бораве у БиХ моћи ће да гласа на 19 бирачких места, а из Амбасаде Србије у Сарајеву навели су да се процедура гласања у иностранству није мењала у односу на претходне изборе.

"Држављани Србије који бораве у БиХ, а који су се до 25. новембра преко дипломатско-конзуларних представништава Србије у БиХ пријавили да ће гласати у БиХ, могу да остваре своје гласачко право", саопштено је из Амбасаде Србије у БиХ.

Бирачка места биће отворена у Генералном конзулату Србије и згради "М:тела" у Бањалуци, у Амбасади Србије у Сарајеву, у Генералном конзулату у Мостару, у Требињу у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Србије у Бањалуци, те у Дрвару у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Србије у Мостару.

У Вишеграду своје гласачко право држављани Србије моћи ће да остваре на бирачком месту које ће бити отворено у Средњошколском центру "Иво Андрић", у Добоју у Центру за образовање и културу, а у Братунцу у истоименом средњошколском центру.

Биће отворена и два бирачка места у Основној школи "Вук Караџић" У Бијељини, у Рудом у истоименом средњошколском центру, ОШ "Свети Сава" у Лопарама, као и у истоименој основној школи у Зворнику, те у ОШ "Вук Караџић" Роћевић-подручно одељење Основне школе у Брањеву.

У Приједору држављани Србије ће моћи да гласају у ОШ "Десанка Максимовић", у Мркоњић Граду у истоименом средњошколском центру, на Палама у ОШ "Србија", те у општини Ново Горажде.

Из Амбасаде Србије наводе да ће бирачка места бити отворена на дан гласања од 7.00 до 20.00 часова, те напомињу да је за гласање потребан важећи идентификациони документ Србије, односно лична карта или пасош ове државе.

Преглед бирачких места доступан је посредством линка Министарства иностраних послова Србије, односно у одлуци Републичке изборне комисије хттпс://www.мфа.гов.рс/медији/саопстења/гласање-у-иностранству-на-81-бирацком-месту/.

Улази опозиционих странака ишарани током ноћи

На улазима у просторије Странке слободе и правде, Народне странке, Демократске странке и странке Заједно, као и Удружених синдиката Србије "Слога" у Београду исписани су натписи "Треба ми помоћ" и "Упомоћ".

Како наводе из ових странака, инциденти су пријављени полицији.

Весић: Глас за нашу листу једина гаранција да ће Србија наставити да се развија

Члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је да је 17. децембар најважнији датум у модерној историји, јер се тог дана бира да ли ће се сви пројекти наставити и завршити како би се Србија даље развијала или ће земља стати.

"Ако грађани гласају за листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане", то је једина гаранција да ће Србија наставити да се развија, да ће водити слободну, независну и самосталну спољну политику, о којој ће одлучивати грађани Србије", рекао је Весић за ТВ Прву.

Глас за било коју другу листу је глас да се сви пројекти у држави зауставе, додао је он.

"Само је глас за листу Александра Вучић глас за Србију. Можда ће ово што ћу сада рећи звучати грубо, али је тачно. Глас са било коју другу опозициону листу је глас против Србије. То не значи да они који гласају за друге листе не воле Србију, али нажалост гласају за оне који ће зауставити све пројекте. Зато је победа листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" победа свих грађанки и грађана, чак и оних који, из неког разлога, не гласају за нас, јер ће и они путовати новим путевима, пругама, и сигуран сам да ће нас у будућности подржавати, јер је политика Александра Вучића добра за све људе", навео је Весић.

На најаве из опозиције да су "спремни да гласове бране на улици", Весић је констатовао да после сваке велике Вучићеве победе, дође до протеста оних који су изгубили, јер мисле да се власт преузима на улици а не гласовима људи.

Навео је и да је део опозиције, окупљене око листе "Србија против насиља", док је трајала жалост после трагедије у школи "Владислав Рибникар", мислила да може да преузме власт на улици и да искористи трагедију у политичке сврхе.

"Узели су, отели име 'Србија против насиља', које је настало на болу људи због трагедије, да га искористе за кампању а на крају су под тим тужним слоганом завршили јуче свој скуп певањем!? То показује недостатак емпатије и да им није стало до трагедије али показује и неодговорност према држави. Зато је важно да убедљивом победом, обезбедимо да Србија буде стабилна", рекао је Весић.

Дачић: Водићемо одговорну политику у складу са националним интересима земље

Србија ће и следеће године наставити да спроводи независну спољну политику, одговорну политику у складу са националним интересима, градићемо нова и неговати стара пријатељства а основни циљ биће нам очување суверенитета и интегритета земље, рекао је данас министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

Он је отварајући конференцију "Свет у 2024" коју организује "Колор медија комјуникејшнс" истакао да је ситуација на Косову и Метохији тешка и да су Србима на КиМ ускраћена основна права.

"Најсвежији пример је ускраћивање права на гласање на изборима у недељу", рекао је он и истакао да је опстанак српске заједнице на Косову и Метохији и мир у покрајини приоритет политике Србије везан за КИМ, оценио је Дачић.

Када је реч о спољној политици нагласио је да чланство у Европској унији остаје наше стратешко опредељење, као очување стабилности у региону и добра сарадња са суседним земљама.

"Наставићемо и рад на очувању и јачању економске стабилности земље, на привлачењу нових страних инвестиција, улагању у дигитализацију, иновације, образовање", нагласио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је говорио и о ситуацији у свету и истакао је да је она оптерећена озбиљним изазовима и кризама, при чему су највећи Украјина и Газа и додао да и "у 2024. годину улазимо са тешким, оптерећујућим околностима".

Према његовим речима, овим тешким политичким околностима, миграцијама треба додати и економску кризу чије су последице озбиљне и биће у фокусу и следеће године а то важи и за наш регион.

РИК: Скуп Коалиције СПН - недопустив притисак на институције

Предизборни скуп Коалиције Србија против насиља (СПН), који је синоћ кулминирао окупљањем испред седишта Републичке изборне комисије (РИК) и покличем да се РИК "не игра" гласовима окупљених грађана, представља недопустив притисак на институцiје које треба да спроведу предстојеће изборе, као и покушај нарушавања њихове независности и интегритета, саопштено је из РИК-а.

Очигледна је намера да се, како се наводи у саопштењу, оптужбама на рачун Републичке изборне комисије, локалних изборних комисија и бирачких одбора, унесе немир међу грађане, а рад органа за спровођење избора додатно отежа неоснованим и недопустивим инсинуацијама да се припрема изборна крађа, а све у циљу оправдавања евентуалног неуспеха на изборима.

На овај начин се жели створити утисак у делу јавности, да у Републичкој изборној комисији седе неки други, а не и представници управо оних који упозоравају Републичку изборну комисију на обавезу поштовања закона, наводе из РИК-а.

"Републичка изборна комисија се последњих неколико дана, а пред сам почетак изборне тишине и само пет дана пре дана гласања, суочава са недопустивим притисцима и захтевима да донесе одлуку да се, супротно препорукама Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), промени начин на који се на бирачком месту поставља параван за обезбеђивање тајности гласања, и то тако да не буде окренут ка зиду, како нико не би могао да види како бирач гласа, већ да буде окренут на супротну страну, ка члановима бирачког одбора, чиме би се директно угрозила тајност гласања", истиче се у саопштењу.

Упркос свим притисцима, Републичка изборна комисија ће, како се наглашава, остати доследна својој обавези да се целокупни изборни процес спроведе у складу са законом, као и препорукама ОДИХР.