Србија и Балкан

МУП: Сутра хапсимо оне који шаљу лажне дојаве о бомбама

Планирана је обука запослених у школама о томе како да поступају у случају дојава о постављеним експлозивним средствима
МУП: Сутра хапсимо оне који шаљу лажне дојаве о бомбама© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Сутра ће бити спроведена опсежна међународна акција хапшења особа повезаних са лажним дојавама о постављеним бомбама у школама, саопштио је МУП, наводећи да његови службеници, на националном, али и међународном нивоу сарађују са свим релевантним институцијама како би се идентификовале ИП адресе пошиљалаца и њихови корисници.

Због учесталих дојава о постављеним ескплозивним средствима, како се додаје, полицијски службеници спровешће обуку запослених у школама која ће се односити на мере контроле приступа установи, превентивни преглед просторија, као и дефинисање безбедног места, а све по узору на позитивна искуства земаља које имају сличан проблем.

Полиција је, како се наводи, ангажовала све људске и материјално-техничке ресурсе на унапређењу безбедности деце, и у сарадњи са надлежним тужилаштвом труди се да идентификује и просецуира одговорне за лажне дојаве.

"Од почетка школске 2023/2024. године до данас, примљено је укупно 80 дојава на неколико десетина имејл адреса у различитим образовним институцијама на територији Републике Србије. По свакој појединачној дојави полицијски службеници су поступали одговорно и професионално, извршили прегледе и све неопходне провере, на основу којих је утврђено да су дојаве биле лажне", наведено је у саопштењу које преноси "Еуроњуз".

Од почетка школске године, како се истиче, школе у Србији обезбеђује око 2.500 полицијских службеника који су увек спремни за брзо реаговање како би заштитили децу,

"Овакве дојаве, као врста специјалног психолошког рата, представљају покушај дестабилизације Републике Србије и уношења панике и немира међу њене грађане. Најважнији приоритет Министарства унутрашњих послова јесте безбедност деце као најосетљивије категорије и полицијски службеници истрајно ће наставити са свим активностима како би деца одрастала у сигурном и безбрижном окружењу", наведено је у саопштењу.

image