Србија и Балкан

Додик: Грађанима Српске обезбедити аутоматско држављанство Србије

Милорад Додик поручио да је стабилна и јака Србија народни интерес
Додик: Грађанима Српске обезбедити аутоматско држављанство Србије© FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bs

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је важно да сви грађани Републике Српске аутоматски имају и држављанство Србије.

Он је истакао да је стабилна и јака Србија "наш народни интерес" и подсетио да Република Српска има одличан однос са Србијом.

"Када разговарам с руководством Србије, често инсистирам на томе да се покуша да се обезбеди да сви грађани Републике Српске имају аутоматско држављанство Србије. То би омогућило већу политичку и сваку другу врсту интеграције", напоменуо је Додик након што је гласао је у Генералном конзулату Србије у Бањалуци на парламентарним изборима у Србији.

Додик је нагласио да су Хрвати из БиХ већ укључени на тај начин у изборе у Хрватској јер аутоматски имају и хрватско држављанство, као и да је исти случај са мађарском заједницом у региону која има право гласа на изборима у Мађарској.

Он је, такође, напоменуо да тренутно 13.000 држављана Српске има и држављанство Србије.

Додик је казао да је, када је Србија стабилна, "лакше имати ослонац за све подршке које су неопходне у процесима који су веома неизвесни и тешки за српски народ и Републику Српску".

image