Србија и Балкан

Руски посматрачи: Избори у Србији спроведени на највишем нивоу

Руски посматрачи нису уочили неправилности на данашњим изборима у Србији
Руски посматрачи: Избори у Србији спроведени на највишем нивоу© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Руски посматрачи избора у Србији нису приметили ниједну неправилност на завршеним изборима.

Сенатор Руске Федерације Јуриј Фјодоров рекао је за РТ Балкан да су посматрачи обишли 21 бирачко место, да су видели велике гужве али ниједну неправилност.

Видело се да су људи желели да изађу на изборе, видели смо породице са децом, дуге редове, једва смо улазили на бирачка места, али нисмо видели ниједну неправилност. Избори су одржани на максимално демократски начин и на високом нивоу, нагласио је Фјодоров.

Извори су спроведени на највишем законодавном нивоу, рекао је и сенатор Руске Федерације Дмитриј Василенко, шеф Посматрачке мисије Интерпарламентарне скупштине Заједнице независних држава.

Василенко је рекао да је мисија дошла на позив Републичке изборне комисије (РИК) и да су чланови те групе посматрали изборе на 17 бирачких места и нису уочили  неправилности.

РИК и локалне изборне комисије створили су све услове за изражавање слободне воље грађана, рекао је Василенко и додао да су бирачи демонстрирали висок ниво поверења према структурама које су спроводиле изборе.

Припрема и одржавање ванредних избора било је у складу са националним законодавством и међународним стандардима одржавања демократских избора, рекао је он и додао да о свему томе сведочи висока излазност на изборе.

Сенатор Белорусије Игор Гедић такође је високо оценио гласачки процес у Србији.

"Убеђен сам да неће бити никаквих проблема са нерегуларностима. Ми их нисмо забележили. Оцењујемо да су избори одржани у коректној атмосфери, у складу са свим међународним демократским стандардима", рекао је он.

Нису примећене никакве неправилности, додао је сенатор из Таџикистана Шариф Хаким Зода.

Није било прекршаја, поручује руска Централна изборна комисија

Делегација руске Централне изборне комисије саопштила је да на бирачким местима које је посетила није било прекршаја - обишли су око двадесетак у Београду и приградским насељима.

Нисмо приметили никакве инциденте на бирачким местима која смо посетили, разговарали смо и са посматрачима из западних посматрачких мисија који нас такође нису обавестили о евентуалним инцидентима, рекли су за РТ Балкан чланови руског ЦИК-а Павел Андрејев и Људмила Маркина.

Уплитања прозападних НВО у политичке процесе, укључујући Балкан су далеко позната, конкретније ћемо моћи о томе да говоримо када се упознамо са тврдњама које се износе, навели су они.

"Треба напоменути да је на изборима регистрован рекордан број посматрача - преко 5.000 људи. То је обезбедило висок степен транспарентности и повећало легитимитет поступка", рекао је Андрејев.

Он је додао и да је главни проблем избора у Србији "фактичко ограничавање активног бирачког права Срба који живе на Косову и Метохији".

"И поред присуства различитих међународних мисија, укључујући ОЕБС, Приштина не дозвољава отварање бирачких места на територији покрајине, што отежава Србима да путују на гласање на 51 бирачко место организовано у 4 општине дуж административне линије", рекао је Андрејев.

Током програма посматрања, одржан је билатерални састанак са руководством Републичке изборне комисије, током којег је српска страна саопштила да намерава да учествује у посматрању руских председничких избора у марту 2024. године, наводи се у саопштењу ЦИК-а.

image