Србија и Балкан

Зашто је забрањено за Србе: Мандић се одрекао приступа тајним подацима у ЦГ

Према Уставу и важећим законима у Црној Гори, председник Скупштине има приступ тајним подацима
Зашто је забрањено за Србе: Мандић се одрекао приступа тајним подацима у ЦГ© R.R./ATAImages

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да не добија тајне податке иако његова функција подразумева да му буде омогућен приступ таквим информацијама.

Према Уставу и важећим законима у Црној Гори, председник Скупштине је члан Већа за националну безбедност, као и Савету за одбрану и безбедност, што значи да има приступ тајним подацима.

Управо ова надлежност председника Скупштине била је један од разлога зашто су представници појединих политичких опција у Црној Гори, блиских Западу, тражили да Мандић не добије место шефа парламента.

Мандић пак појашњава да је он послао дописе свим структурама које шаљу председнику парламента тајне податке, тражећи да то не чине, јер како наводи, они му нису потребни за вршење функције на којој се налази.

"Постоји много безбедносних структура, људи спрегнутих са организованим криминалом, који би могли да злоупотребе ту ситуацију што примате тајне податке, па да неко пошаље рецимо само вама неки податак а онда да се појави у медијима и да кроз неку истрагу испадне да сте ви једино располагали са таквим подацима. Ја не желим да дођем у ту ситуацију да ме неко претвори у играчку разних служби, или људи који желе да се обрачунају са нашом политиком", рекао је Мандић за телевизију "Вијести".

На питање да ли се то односи и на приступ НАТО подацима, Мандић је одговорио потврдно.

"То се односи на све податке које добија председник парламента а који су означени степеном тајности. Дакле, ја не желим да добијам ниједне", појашњава Мандић.

image