Завршен протест испред РИК-а; САД позивају Србију да истражи изборне нерегуларности

На основу до сада обрађених података, на изборе је изашло 3.804.010 бирача, што значи да је излазност 58,8 одсто, подаци су РИК-а

У Београду је вечерас одржан други протест дела опозиције окупљене око листе "Србија против насиља". Учесници протеста траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.

За сутра у 18 часова најављено је ново окупљање, а премијерка Србије Ана  Брнабић тим поводом је поручила да листа СНП не зна колико су гласова добили. 

"Они не знају шта су записници, не знају да њихови чланови бирачких одбора потписују записнике искључиво када су сагласни са истим, а уколико виде неправилности - не потписују. Не знају ни колико гласова су добили (милион, милион и по, а добили 869.000). И баш их брига", написала је Брнабић на друштвеној мрежи Икс.

Према последњим подацима Републичке изборне комисије (на основу обрађених 8.211 бирачких места од 8.273) на парламентарне изборе у Србији изашло је 3.804.010 бирача односно 58,8 одсто.

Највише гласова добила је изборна листа "Александар Вучић- Србија не сме да стане" 46,67 одсто или 1.772.361 гласова. Друга је изборна листа "Србија против насиља" која је освојила 23,69 одсто (899.663 гласова), а на трећем месту је изборна листа "Ивица Дачић-премијер Србије" која је освојила 6,5 одсто или 249.152 гласа.

На четвртом месту по броја гласова је коалиција НАДА са 5,03 одсто (191.067 гласова), а на петом месту је листа "Ми-глас из народа" која је освојила 4,69 одсто или 178.102 гласа.

За коалицију Заветници - Двери гласало је 2,77 одсто гласача односно 105.018 њих.

Савез војвођанских Мађара освојио је 1,69 одсто гласова, док је за Српску радикалну странку гласало 1,47 одсто гласача.

Изборна листа "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини" освојила је 0,76 одсто гласова, а за Изборну листу "СДА Санџака - Сулејман Угљанин" 0,57 одсто.

"Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" освојила је 0,36 одсто гласова, изборна листа Народна странка 0,88 одсто, а листа Заједно за будућност 0,18 одсто.

Руска странка освојила је 0,3 одсто гласова, листа Чедомира Јовановића 0,24 одсто, а листа Саша Радуловић - Борис Тадић 1,19 одсто.

За изборну листу "Србија на западу" гласало је 0,14 одсто, а за листу "Албанска демократска алтернатива" 0,08 одсто.

19. дец 2023 • 22:24

Стејт департмент: Србија да истражи изборне нерегуларности

САД позивају Србију да истражи наводе међународних посматрача о изборним нерегуларностима, изјавио је на конференцији за новинаре портпарол Стејт департмента Метју Милер, а преноси Глас Америке.

На питање Гласа Америке како Сједињене Државе виде прелиминарне закључке међународних посматрачких мисија на челу са ОЕБС-ом, у којима су наведене бројне изборне нерегуларности, Милер је одговорио да се у Вашингтону разматра тај прелиминарни извештај.

"Позивамо Србију да ради са ОЕБС-ом на решавању ових питања. Тврдње о нерегуларностима, о којима су известили ОЕБС и други међународни посматрачи, треба да буду истражене. Насиље уперено ка изборним званичницима, новинарима и акредитованим посматрачима, о чему смо такође видели извештаје, није прихватљиво. То ћемо и даље јасно стављати до знања Србији и, као што сам рекао – позивати да ради са ОЕБС-ом на решавању ових проблема", рекао је портпарол Стејт департмента.

Брнабић: Лидери коалиције СНП не знају ни колико гласова су добили

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић поручила је да лидери коалиције "Србија против насиља" не знају колико су гласова освојили на изборима одржаним 17. децембра.

"Они не знају шта су записници, не знају да њихови чланови бирачких одбора потписују записнике искључиво када су сагласни са истим, а уколико виде неправилности - не потписују. Не знају ни колико гласова су добили (милион, милион и по, а добили 869.000). И баш их брига", написала је Брнабић на друштвеној мрежи Икс.

Завршен протест испред РИК-а

У Београду је одржан други протест грађана на позив листе "Србија против насиља".

Учесници траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.

За сутра у 18 најављен је нови протест, а Републичка изборна комисија планира седницу.

Тепић: Не одустајемо док се не пониште избори у Београду

Носилац листе "Србија против насиља" Мариника Тепић рекла је за РТС да сви који су окупљени испред РИК-а, као и они као народни посланици, траже поништавање избора зато што су, како је навела, "избори покрадени".

"Зато што је Александар Вучић са Српском напредном странком организовао увоз бирача из друге државе да би одлучивали о изборима у Београду. И ми сад то већ стандардно кажемо, пошто му се не свиђа како гласа народ овде, онда је одлучио да мења народ тако што увезе и страним држављанима обезбеди да гласа не само на републици, него и у Београду где не живе", навела је Мариника Тепић.

Боравимо у РИК-у где се грађани окупљају да бране сваки свој глас и ми заједно са њима и нећемо од тога одустати све док се не пониште београдски избори и парламентарни избори парламентарни у Београду, поручила је она.

Борељ и Вархељи очекују да надлежни реагују на пријаве о неправилностима

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и европски комесар за проширење Оливер Вархељи очекују да ће српски државни органи на транспарентан начин реаговати на кредибилне пријаве о неправилностима на изборима, што укључује и изборе у Београду, преноси Радио слободна Европа.

Борељ и Вархељи су поручили да, у светлу прелиминарних налаза и закључака, са забринутошћу закључују да изборни процес захтева опипљиво унапређење и даљу реформу, јер је правилно функционисање демократских институција Србије у сржи процеса придруживања ЕУ.

Лазовић: Дошли смо да подржимо колеге, не одустајемо од поништавања избора у Бг

Испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), како јавља Танјуг, окупило се око стотинак присталица опозиције који су блокирали саобраћај у Улици краља Милана.

Један од представника коалиције "Србија против насиља" Радомир Лазовић изјавио је да су се се окупили да би подржали колеге Маринику Тепић и Мирослава Алексића у штрајку глађу и истакао да је потребно да се поштује изборна воља грађана и да се понове избори, најмање, како је рекао, у Београду. На скупу је тренутно мирно, нема страначких обележја, а окупљени дувају у пиштаљке.

Алексић: План је да дођемо до нових избора

Мирослав Алексић, носилац листе "Србија против насиља", рекао је за Н1 да је план коалиције да се дође до нових избора.

"Тражимо да се ова ситуација разреши тако што ће бити поништени избори. Градска изборна комисија мора да их поништи, ако не они, онда РИК. Треба да се огласе институције које су заробљене у рукама једног човека", рекао је Алексић.

Почео протест испред зграде РИК

Испред зграде Републичке изборне комисије у Београду почео је протест листе "Србија против насиља". Саобраћај у Улици краља Милана је блокиран од 18 часова. Опозиција тражи поништење избора у Београду.

Из Министарства унутрашњих послова су саопштили да ће, у складу са чланом 52. Закона о полицији Републике Србије, полицијски службеници Министарства унутрашњих послова снимати и фотографисати учеснике јавних окупљања која ће се одржати 20. децембра, као и фудбалске и кошаркашких утакмица које ће се одиграти, сутра у Београду. 

Вучић добио највише гласова у Софији и Букурешту, Србија против насиља у Женеви и Лондону

Када је реч о бирачима у иностранству, од 39.270 уписаних бирача на парламентарним изборима гласало је 21.797, што су тренутни подаци на основу 58 обрађених бирачких места од укупно 81.

Највећи број гласова бирача из иностранства добила је листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" 53,31 одсто гласова. На другом месту је листа "Србија против насиља" која је освојила 29,26 одсто гласова, а на трећем листа "Ивица Дачић - премијер Србије" са 3,55 одсто.

На четвртом месту је листа "Ми глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" (2,81 одсто), а на петом листа "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака - Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини" (2,62 одсто).

У Сарајеву највише гласова је освојио СНС 73,7 одсто, потом следе Србија против насиља 7,67 одсто, те листа Усаме Зукорлића и Томислава Жигманова 4,11 одсто.

СНС је у Мостару освојио 84,35 одсто, НАДА 5,44 одсто, СПН 2,72 одсто, док је у Подгорици СНС добио 59,57 одсто гласова, а СПН 21,28 одсто. У Куманову напредњаке је на гласачком листићу заокружило 93,68 одсто бирача, а СПН 0,82 одсто, док су у Скопљу исте листе освојиле 82,55 и 5,76 одсто.

СНС је највише гласова освојио у Софији (84,48 одсто), Букурешту (76,92 одсто), Лугану (65,27 одсто), Копенхагену (50,56 одсто). У Никозији СНС-у је припало 50,43 одсто гласова, а СПН 33,91 одсто, у Москви СНС-у 35,91 одсто, СПН-у 20 одсто, док је Несторовић добио 11,82 одсто, а у Истанбулу СНС 44,93 одсто, СПН 21,01 одсто, СДА Санџака 9,42 одсто.

У Абу Дабију је СНС на 47,9 одсто, а СПН 36,23 одсто гласова. У Чикагу 52,96 одсто за СНС и 32,51 одсто за СПН. У главном граду Француске Паризу СНС је имао 43,63 одсто, Србија против насиља 41,08 одсто.

С друге стране, мање од 10 одсто СНС је забележила у Ванкуверу, Ослу, Хагу, Женеви, Мадриду, Хелсинкију.

Коалиција Србија против насиља највише гласова освојила је у Женеви (84,82 одсто) Лондону (81,88) и Хагу (81,8), као и у Хелсинкију (79,55 одсто), Мадриду (77,04), Ослу (74,23), Ванкуверу (71,43), Бриселу (66,34), Прагу (65 одсто), Стокхолму (65,82), Торонту (64,46), Берлину (61,6), Риму (58,78), Отави (53,75 одсто), Минхену (53,7).

 

Транспарентност: Парламентарни, покрајински и локални избори без неправилности

Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције "Транспарентност" закључио је данас да су парламентарни, покрајински и локални избори у Србији спроведени без значајнијих неправилности.

Генерални секретар Савета Марио Спасић изјавио је да се у јавно доступном регистру приговора, који је доступан на сајту Републичке изборне комисије, види да има два приговора који нису решени, док постоји неколико оних који су у складу са законом одбачени као неосновани.

"То што негодују они који су очигледно изгубили изборе јесте само њихов проблем. Није нормално да недостатак подршке бирача и недостатка било какве политике сада забашурују наводном крађом избора. И известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је потврдио ово о чему ја причам", истакао је Спасић.

Спасић је указао да се власт не може мењати без подршке народа.

"Протест оних који су изгубили изборе потпуно бесмислена реакција на сопствену неспособност", навео је Спасић.

Бирачи са КиМ највише гласали за Вучића, Шешељ на другом месту у затворима

Сва бирачка места региона Косово и Метохија обрађена су и према подацима Републичке изборне комисије на парламентарне изборе изашло је 23.878 бирача са КиМ, односно 25,35 одсто.

Највећи број гласова добила је изборна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане", 17.087 гласова - 71,56 одсто. На другом месту је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" која је освојила 2.249 гласова, односно 9,42 одсто, а иза ње је листа "Србија против насиља" која је освојила 1.042 гласова, односно 4,36 одсто. На четвртом месту је листа српске коалиције НАДА са 3,78 одсто, а иза ње листа "Национално окупљање" са 2,69 одсто.

Бројање гласова завршено је и на бирачким местима у заводима за извршење кривичних санкција, односно обрађено је свих 29 бирачких места. Од 8.543 уписаних бирача на изборе је изашло 6.959 њих, односно 81,45 одсто.

Највећи број гласова на парламентарним изборима имала је листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" 4009 гласова, односно 57.62 одсто. На другом месту је листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" која је освојила 564 гласа односно 8,11 одсто, а на трећем месту је листа "Србија против насиља" која је имала 7,4 одсто (515 гласова).

На четвртом и петом месту су листа "Ивица Дачић - премијер Србије" са 6,5 одсто или 452 гласа, и листа "Национално окупљање" са 4,77 одсто, односно 332 гласа.

Како се гласало у Београду, а како у Војводини

Према подацима на сајту Републичке изборне комисије, у Београду је на основу 1.177 обрађених бирачких места, од укупно 1.180 на београдска биралишта изашло 944.841 бирача, односно 59.03 одсто.

Изборна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 353.410 гласова, односно 37,49 одсто, затим листа "Србија против насиља" која је освојила 324.107 гласова, односно 34,38 одсто.

Трећа по броју освојених гласова реду је листа "Ми глас из народа проф. др Бранимир Несторовић" која је освојила 62.073 гласова, односно 6,58 одсто, а иза ње се налази листа српске коалиције НАДА која је освојила 59.518 гласова, односно 6,31 одсто гласова. На петом месту је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" која је освојила 48.946 гласова, односно 5,19 одсто.

На биралишта у Војводини, изашло је 985.903 бирача, односно 59,62 одсто, а на основу 1.767 (од укупно 1.776) обрађених бирачких места, на првом месту је листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" која је освојила 471.653 гласова, односно 47,91 одсто.

На другом месту је листа "Србија против насиља" која је освојила 220.623 гласова, односно 22,41 одсто, иза те листе је листа "Савез војвођанских Мађара" која је освојила 60.388 гласова, односно 6,13 одсто. На четвртом месту је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" која је освојила 45.464 гласова, односно 4,62 одсто, док је на петом месту листа српске коалиције НАДА која је освојила 43.335 гласова, односно 4,4 одсто.

Да ли ће Милица и Бошко ући у парламент?

Коалицији "Национално окупљање", коју чине Српска странка Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски и Српски покрет Двери Бошка Обрадовића се, према актуелним подацима РИК-а, недостаје нешто мање од 10.00 гласова да би дошли до цензуса.

Према најновијим резултатима на 98,9 одсто обрађених бирачких места, та коалиција је освојила 104,813 гласова, односно 2,77 одсто.

Да ли је тај број достижан, односно да ли ће та коалиција успети да дође до магичне бројке од три одсто - зависи од броја изборних места на којима ће гласање бити поновљено, али и од тога да ли ће добити подршку других опозиционих листа.

Опширније читајте ОВДЕ

Пекинг честитао Вучићу успешне изборе у Србији и победу коалиције око СНС

Председник Србије Александар Вучић примио је честитку Министарства спољних послова Кине у име кинеског руководства поводом успешно одржаних парламентарних и локалних избора у Србији и победе коалиције "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

"Честитамо Србији на несметаном одржавању парламентарних и локалних избора. Верујемо да ће Србија, под вођством председника Вучића и нове Владе Србије, наставити да напредује у националној изградњи", наводи се у честитки кинеског МСП-а, како је саопштила Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Кина, како је наведено, придаје велики значај развоју кинеско-српских односа и радује се сарадњи са Србијом на учвршћивању међусобног политичког поверења између две државе, продубљивању практичне сарадње у разним областима и унапређењу свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије на виши ниво.

Алексић: Протести СПН испред РИК-а биће настављени

Један од носилаца изборне листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић најавио је да ће протести те коалиције испред зграде РИК-а бити настављени и данас због, како тврде, неправилности изборног процеса.

Он је за то рекао за телевизију "Нова С" у згради Скупштине Србије у Улици краља Милана, где је синоћ заједно са Мариником Тепић започео штрајк глађу, и где ће, како су најавили, остати док се не пониште избори у Београду, рекао да се протести испред зграде РИК-а настављају и вечерас.

Алексић тврди да се у Београду догодила изборна крађа и очекује да им се на протесту прикључе и друге опозиционе странке.

Он је рекао и да је синоћ Градска изборна комисија одбила да на дневни ред стави захтев листе "Србија против насиља" о поништавању избора на нивоу Београда.

Према Алексићевим речима, РИК је највеће изборно тело на функцији и може да реагује тако што ће њихове захтеве преусмерити на ГИК.

Проглас: Поништити изборе у Београду, ово је последња шанса

Иницијатива "Проглас" тражи од надлежних установа Републике Србије да пониште изборе у Београду, као и на свим другим местима где су утврђене значајније неправилности.

"Подсећамо да изигравање слободно изражене воље бирача представља грубо кршење Устава Републике Србије, али и међународних обавеза које је наша држава преузела. Имајући у виду и ранија искуства са изборним нерегуларностима у Србији, упозоравамо да ће оглушивање о наше захтеве довести до тоталне ерозије поверења грађана у сврсисходност изборног процеса, али потенцијално и до угрожавања унутрашње и регионалне безбедности", саопштили су из "Прогласа".

Иницијатива, кажу, позива грађане Србије да будно прате исход "драме у којој се нашло наше друштво након избора 17. децембра" пошто је, како тврде "ово можда последња шанса да одбранимо дубоко уздрмани демократски поредак у Србији".

Додик: Јака Србија предуслов мира на Балкану, Вучић лидер који Србију чини јачом

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за РС јака и богата Србија предуслов општег мира за читав Балкан и истакао да је председник Србије Александар Вучић лидер који Србију чини јачом и моћнијом.

Додик је, у интервјуу за италијански дневник "Стампа", рекао да се Србија кроз своју историју суочавала са разним изазовима и притисцима и да је просто немогуће наћи историјски период који није обележен борбом за заштиту идентитета и постојања српског народа.

"Србија је крајем 20. века поново доживела трагедије и погроме. Данас гради своју будућност", истакао је Додик.

Он је, одговарајући на питање о тврдњама опозиције у Србији о гласачима из Републике Српске, рекао да је позвао све оне који имају право гласа у Републици Српској да подрже листу коју предводи Вучић и Српску напредну странку, јер је, како је истакао, за Републику Српску важан континуитет и наставак започетих процеса.

Додик је указао да Србија настоји да заштити српски народ, као и српске манастире и светиње на Косову и Метохији.

Додао је да Срби на КиМ немају основна права, да су прогањани и да Србија чини све да их заштити, али да је ситуација веома сложена јер међународна заједница не чини готово ништа.

Ухапшени осумњичени да су напали Миладина Ковачевића испред РИК-а

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, ухапсили су Д. М. (20) из Јагодине и И. К. (19) из Београда због сумње да су синоћ испред зграде Републичке изборне комисије напали директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића.

Они се сумњиче да су извршили кривично дело насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу, саопштио је МУП.

Сумња се да је Д. М. ноћас испред зграде Републичке изборне комисије, у Улици краља Милана, спречавао чланове те комисије да оду након изласка из зграде, а потом и одгурнуо директора Републичког завода за статистику, оштећеног Миладина Ковачевића.

И. К. је, како се сумња, више пута бацио чврсте предмете ка згради РИК-а, покушавао да уклони заштитну ограду, вређао полицајце, а потом одгурнуо једног полицијског службеника.

Против 34-годишњег мушкарца биће поднета прекршајна пријава у редовном поступку због учињеног прекршаја вређање, вршење насиља, претња или туча из Закона о јавном реду и миру.

Д. М. и И. К. је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Билчик: Нисмо приметили системске нерегуларности, избори добро спроведени

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да посматрачка делегација ЕП није приметила системске нерегуларности током избора.

Он је за "Инсајдер" појаснио да су примећене неправилности током гласања, али да оне нису биле веће.

"Оно што смо приметили јесте да су избори добро спроведени, добро вођени. Има неких неправилности када су у питању пријаве које смо добијали из места која смо посетили о довођењу додатних бирача, али није реч о великом броју бирача. Такође о потенцијалној куповини гласова, посебно на бирачким местима и око њих. Али опет то нису били велики инциденти, већ они које смо посматрали у мањем обиму. Дакле, у целини мислим да су избори протекли глатко", рекао је Билчик.

Он је и честитао грађанима Србије што су гласали у већем броју него прошле године.

Према његовим речима, добро је што ће Србија након ових избора имати репрезентативнији плуралистички парламент.

Он је поновио да посматрачи ЕП нису приметили системске неправилности на на сам дан избора, али да су међународне мисије оцениле да у погледу једнаких услова у кампањи постоје нека системска питања која су проистекла из доминантне позиције владајуће већине и владајуће партије.

Билчик је рекао и да није на њему да доноси суд о изборним резултатима, већ да је то на власти у Србији.

"Сва та питања требало би да буду правилно обрађена, прописно истражена и адресирана. То је изузетно важно. Са наше тачке гледишта видели смо неке неправилности, али у целини смо видели и несметано одвијање избора када су у питању републички избори. Локалне изборе у Београду нисмо посматрали", рекао је Билчик.

Када се ради о гласачима са КиМ он је рекао да је штета што то нису могли да обаве у Покрајини, али да је добро што су могли у централној Србији и да се врате кућама без проблема.

Додаје и да се нада да ће Србија сада бити мало ослобођена ванредних избора јер, како каже, стални изборни циклуси не дозвољавају простор за политички рад и политичке одлуке које су кључне за кретање Србије ка ЕУ.

Миливојевић: На изборима покрадена народна воља, протест и вечерас испред РИК-а

Посланик Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић рекао је да је на изборима покрадена народна воља и да ће се коалиција "Србија против насиља", у којој је и ДС, протестима борити за очување елементарног достојанства грађана.

Он је за телевизију "Нова С" рекао да је изборни процес у Београду и Србији био "нелегитиман" и позвао грађане да вечерас у 18 часова поново дођу и протестују испред Републичке изборне комисије (РИК), зграда Скупштине Србије, у Улици краља Милана.

"Позиваћемо људе свакога дана да се окупе испред зграде у којој је Републичка изборна комисија. Немогуће је ући у зграду, врата су блиндирана и има много полиције. Прави метод за борбу против крађе на изборима је протест и притисак на РИК", рекао је Миливојевић.

Говорећи о, како је навео, крађи избора, подсетио је да су о томе "обавестили и мисију ОЕБС-а".

"Непотребно је давати нове доказе, али ћемо их ми свакако прикупљати. Јуче је члановима Градске изборне комисије у Београду забрањено да говоре о изборној крађи и изнесу доказе. Ово је битка за слободу и поштовање достојанства грађана", навео је Миливојевић.

Димитријевић: Пронађени ножеви и мотке, покушај да се насиље пренесе у РИК

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је на ванредној конференцији за новинаре да су током протеста опозиције окупљене испред листе "Србија против насиља" пронађени ножеви, палице и мотке и да је то био покушај да се насиље са улице пренесе у РИК.

"Протести испред РИК, ма колико сами по себи били скандалозни и недопустиви у демократском друштву, прерасли су у насиље које до сада није забележено, када је у питању рад РИК-а и свих других органа за спровођење избора", рекао је синоћ Димитријевић.

Он је нагласио да незадовољство изборним резултатом никада до сада није доводило до физичког насиља и директног угрожавања здравља било кога у седишту РИК-а и да су због тога чланови шокирани, али само донекле изненађени, јер је сва агресивна реторика уназад неколико дана, како је рекао, очигледно морала да кулминира насиљем.

Прочитајте више у одвојеној вести овде.

Стејт департмент: Радујемо се наставку сарадње са следећом владом Србије

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да се Сједињене Америчке Државе радују наставку сарадње са следећом владом Србије.

"Радујемо се наставку сарадње са следећом владом Србије на јачању демократског управљања, владавине права и унапређењу регионалне стабилности, као и на наставку економског раста и убрзању напретка Србије на путу ка чланству у Европској унији", рекао је Милер на брифингу за новинаре у понедељак.

На питање о наводним неправилностима на дан избора, портпарол Стејт департмента је рекао да САД засад неће коментарисати прелиминарне извештаје посматрачке мисије ОЕБС-а.

Према прелиминарним резулатима избора за народне посланике, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је највише гласова (46,71 одсто), након што су обрађена сва бирачка места у Србији.