Србија и Балкан

Колико су Двери и Заветници далеко од цензуса?

Коалицији "Национално окупљање" ће, према актуелним подацима РИК-а, недостајати нешто мање од 10.000 гласова да би дошли до цензуса
Колико су Двери и Заветници далеко од цензуса?© Milos Tesic/ATAImages

Коалиција "Национално окупљање", коју чине Српска странка Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски и Српски покрет Двери Бошка Обрадовића се, према прелиминарних резултатима које је објавио РИК, налазе испод цензуса од три одсто.

Према најновијим резултатима на 98,9 одсто обрађених бирачких места, та коалиција је освојила 104,813 гласова, односно 2,77 одсто.

С обзиром да је на до сада обрађеним биралиштима изашло 3,792,000 гласача, уколико и на осталим биралиштима излазност буде константна (око 58,8 одсто), можемо проценити да ће коначна излазност бити око 3,821,000 гласача.

Цензус од три одсто би, дакле, износио око 114,630 гласова, што значи да би коалицији "Национално окупљање" фалило нешто мање од 10.000 гласова.

Да ли је тај број достижан, односно да ли ће та коалиција успети да дође до магичне бројке од три одсто - зависи од броја изборних места на којима ће гласање бити поновљено, али и од тога да ли ће добити подршку других опозиционих листа.

Подсетимо, слична ситуација догодила се 2016. године, када је тадашња коалиција Двери и ДСС завршила испод тадашњег цензуса од 5 одсто, додуше са знатно мањим заостатком у односу на онај који данас има "Национално окупљање".

Та коалиција је, ипак, успела да пређе цензус након понављања избора на одређеном броју бирачких места, пошто су освојили 5,04 одсто гласова.

image
VV inauguration
banner