Србија и Балкан

Соња Бисерко за Куртијеве медије: Вучићева победа је препрека признавању "Косова"

Директорка Хелсиншког одбора за људска права у Србији је рекла да избори нису добра вест ни за Србију ни за регион, јер се чини да је Александар Вучић апсолутни победник ових избора
Соња Бисерко за Куртијеве медије: Вучићева победа је препрека признавању "Косова"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Директорка Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко коментарисала је за приштинске медије резултате избора у Србији и рекла да је победа политике Александра Вучића "препрека признавању Косова од стране Србије и доказ да ће Србија бити фактор нестабилности на Балкану".

Бисерко је отворила душу за Куртијеве медије (РТВ 21) и рекла да избори нису добра вест ни за Србију ни за регион, јер се чини да је Александар Вучић апсолутни победник ових избора.

Она је признала да су избори били слободни и да је опозиција изгубила на њима.

"И очигледно је победио на овим изборима, иако је опозиција позвала на те изборе после мајских масакра у Београду. Дакле, можемо рећи да су ови избори били слободни", рекла је, између осталог, Бисерко.

Она је додала да је Вучић постао апсолутни лидер у држави и да води државу ка аутократији.

"Јасно је доказао током ове кампање, а посебно преко медија, да је Србија антизападна. Његов последњи интервју пре изборне тишине, у четвртак, дао је руским медијима (Спутњик), што је и својеврсни сигнал западној заједници. Наметнуо је и питања која су доминирала кампањом, а то је питање Косова, што очигледно није било питање ових избора за већину људи у Србији, али је некако доминирало и Вучић је користио ову познату тезу да дискриминише Србе у целом региону", оцењује Бисерко.

Бисерко је оптужила Вучића да је његова победа препрека признавању Косова и оптужила Русију да врши утицај на Западном Балкану.

Она је, такође, оптужила српског председника да ће Србија бити фактор нестабилности на Балкану.

image