Србија и Балкан

"Србија против насиља" писала ЕУ: Покрените истрагу о српским изборима

У писму наводе да не прихватају и неће прихватити резултате избора који су одржани 17. децембра
"Србија против насиља" писала ЕУ: Покрените истрагу о српским изборима© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Изборна листа "Србија против насиља" писала је европским институцијама и затражила од њих да не признају резултате парламентарних, покрајинских, а посебно локалних избора у Србији, док се не заврши потпуна међународна истрага о изборним неправилностима.

У писму се наводи да "Србија против насиља" не прихвата и неће прихватити резултате избора одржаних 17. децембра 2023.

Од представника европских демократија тражи се да покрену "пуну међународну истрагу о изборним неправилностима под покровитељством ОЕБС-а, Савета Европе и Европске комисије, са посебним акцентом на изборе за Скупштину града Београда".

Рок за подношење независног извештаја треба да буде 15. фебруар, наводи СПН.

Тражи се и оснивање Међународног верификационог комитета под окриљем Европског парламента, уз учешће све четири главне политичке групе (ЕПП, СД, РЕ и Зелени/ЕФА) и четири водеће изборне листе у Србији (СНС, СПН, СПС и НАДА), на паритетној основи, 4+4 члана, са независним председавајућим, који ће пратити и верификовати спровођење сваке препоруке међународне истраге, као и ОЕБС/ОДИХР и домаћих посматрачких мисија (ЦРТА), и утврди да су испуњени услови за нове изборе.

Комисија треба да провери спровођење свих препорука три месеца пре датума избора, а нови избори за Скупштину града Београда морају да се поклопе са предстојећим редовним локалним изборима, наводи "Србија против насиља".

Писмо је упућено председницима Европског парламента, Европског савета, Европске комисије, посланицима ЕП, председницима одбора за спољне послове парламената држава чланица ЕУ, високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност, колеџу комесара и представницима држава чланица.

Писмо су потписали лидери ДС Зоран Лутовац, Еколошког опстанка Александар Јовановић Ћута, Странке слободе и правде Драган Ђилас, Зелено левог фронта Биљана Ђорђевић и Радомир Лазовић, Покрета слободних грађана Павле Грбовић, Народног покрета Србије Мирослав Алексић, Српског центра Здравко Понош и Заједно Небојша Зеленовић и Биљана Стојковић.

Као примере злоупотреба уочи избора, на дан гласања и након затварања биралишта, СПН наводи "недвосмислене доказе о куповини гласова, који укључују аудио записе, које је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) објавио 29. новембра 2023. године"; Налазе представника СПН у ГИК-у који показују да је "половина листа предатих за локалне изборе у Београду имала фалсификоване потписе подршке"; Пасивно понашање и потпуна неактивност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), са огромним дисбалансом у медијском извештавању о власти и опозицији и константним кампањама клеветања опозиције од стране провладиних таблоида; Огромно медијско присуство председника, који није био кандидат на изборима, и, како је приметила мисија ОЕБС/ОДИХР, „снажан утицај владе на већину медија“; Озбиљне оптужбе о миграцији бирача (регистровање бирача у местима у којима иначе не живе), укључујући и становнике суседних држава, за изборе за Скупштину града Београда, које су надлежне државне институције одбиле да на одговарајући начин реше и истраже; Притисак на раднике државних предузећа и примаоце социјалне помоћи да или сликају свој гласачки листић и личну карту (што је већ незаконито) или да дају већ попуњен гласачки листић и изнесу непопуњени са бирачког места, како би наставили да примају помоћ или им се обновили уговори о раду.

Европска унија треба хитно да прекине политику смиривања власти у Србији и почне да користи расположиве алате против чланова владајуће странке умешаних у изборну превару, и на тај начин помогне грађанима Србије у обнављању владавине права и демократије, наводе из СПН.

"Ако Европска унија пропусти ову прилику да у овом критичном тренутку изрази подршку грађанима Србије који захтевају демократију и основне европске вредности, свакој перспективи за демократску и европску Србију као будућу државу чланицу ЕУ биће задат огроман ударац", наводи се у писму.

image