Србија и Балкан

Оспоравање српских избора: Шта хоће Немачка и Америка?

Да ли Запад има оправдане замерке на српске изборе, или је проблем што резултат није какав би волели
Оспоравање српских избора: Шта хоће Немачка и Америка?© Antonio Ahel/ATAImages

Да ће Запад помно пратити српске изборе било је јасно још по отварању биралишта у недељу, када је амерички амбасадор Кристофер Хил окачио о ревер картицу с натписом "међународни посматрач" и кренуо од једног до другог бирачког места.

Како Хил није Кларк Кент, није могао да стигне на сва места гласања, па је америчка амбасада припремила чак 14 тимова за праћење избора.

Да све протекне под будним оком и након затварања биралишта, побринуо се заштитник прозападне опозиције Владимир Билчик који је ноћ провео у Републичкој изборној комисији.

Проматрао је Билчик како се у базу података сливају записници са бирачких места и како његови фаворити не бележе очекивани изборни резултат.

Потом је изјавио како није приметио системске нерегуларности, да постоје пријаве о довођењу додатних бирача у поједина места, али да није реч о великом броју. Било је то довољно да Билчик на себе навуче бес својих досадашњих пријатеља, па му је лист "Нова" данас посветио насловну страну на којој га прозива.

За разлику од њега који је био на лицу места и пратио изборе из Србије, ствари пак другачије изгледају из Берлина.

Огласило се Министарство спољних послова Немачке да каже како су изборне неправилности у Србији "неприхватљиве за земљу која је кандидат за Европску унију".

Позивају се на извештаје ОЕБС-а и ОДИХР-а о наводној злоупотреби јавних ресурса, застрашивању бирача и случајеве куповине гласова.

Ни Хил се није није огласио иако је био читавог дана на терену, али се јавио Стејт департмент. Портпарол Метју Милер рекао је како САД позивају Србију да истражи наводе међународних посматрача о изборним нерегуларностима.

Међународну посматрачку мисију на превременим парламентарним изборима у Србији укупно је чинио 361 посматрач из 45 земаља, од којих су 254 експерти које је послао ОДИХР, 71 је из ОЕБС-а, 23 из Парламентарне скупштине Савета Европе а 13 из Европског парламента.

Занимљиво је да су у међународној мисији били и посматрачи из Русије, али они нису приметили неправилности. Шта онда стоји иза замерки представника Запада?

Нисам видео замерке, већ сам чуо поједине лобисте, пре свега из Немачке, који су у сестринским односима са лево-либералним партијама у Србији, каже високи функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

"Они имају примедбе јер воде кампању против Србије, али већина западних дипломата, политичара, честитала је на изборном резултату и рекла да апсолутно нема никаквих примедби на изборни процес", указује Ђукановић за РТ Балкан.

На питање о изјави из Стејт департмента да се наводне нерегуларности провере, Ђукановић одговара да могу да испитају шта год желе.

"Ми смо победили чисто да чистије не може да буде. Ко губи, има право да се љути. Шта год хоће да претресу, да истражују, шта год им душа иште, слободно нека раде. Немамо ништа против, убеђени смо да ћемо поново доћи до исте ситуације", поручује Ђукановић.

За дипломату Зорана Миливојевића понашање Запада је очекивано, јер су, напомиње, још пре објављивања резултата најавили да ће их оспорити.

"Дефинитивно је јасно да избори на републичком и покрајинском нивоу уопште нису тема, само је у питању Београд. Очигледно је да део опозиције која жели да доведе у питање те изборе има подршку на Западу. Постоји интерес да се наруши убедљива победа СНС-а и да се на тај начин начне та власт", појашњава Миливојевић у изјави за РТ Балкан.

Сада се потврђује ко стоји иза прозападног дела опозиције и "Прогласа", и да је у питњу покушај да се власт наруши.

"Међутим, бројке су неумољиве. Не може да се доведе у питање резултат и опредељење народа у Србији, а то је опредељеност за континуитет политике и оно иза чега стоји владајућа странка. Политика о позицији Србије као независној, која не доводи у питање своје односе са пријатељима где спадају Русија и Кина добила је верификацију на овим изборима, на свим нивоима, па чак и у Београду где је СНС освојио највише гласова", закључује Миливојевић.

image
VV inauguration
banner