Србија и Балкан

Извршни директор Цесида: Известан наставак сарадње напредњака и социјалиста

Када је реч о Београду, Клачар сматра да тренутно има комуникације између СНС-а и покрета "Ми – глас из народа"
Извршни директор Цесида: Известан наставак сарадње напредњака и социјалиста© FOTO TANJUG/ IRFAN LIČINA/ bs

Извршни директор Цесида Бојан Клачар изјавио је да понављање избора на 28 бирачких места не би требало да утиче на резултате добијене од Републичке изборне комисије и оценио да је наставак сарадње Српске напредне странке (СНС) и Социјалистичке партије Србије (СПС) извеснији него прекид сарадње ових странака.

Говорећи о понављању избора на 28 бирачких мета, Клачар је рекао да су ти поновљени избори важни да би се спровеле правне процедуре неопходне у заштити изборног права, да би на бирачким местима тај процес био спроведен онако како прописи налажу.

Коментаришући прве јавне постизборне разговоре СНС-а и СПС-а и објаву председника Србије Александра Вучића да се "наоружао стрпљењем" док чека председника СПС-а Ивицу Дачића, Клачар је рекао да се чини да је наставак те сарадње извеснији него нека врста прекида.

"Без обзира што се СПС сада налази у другачијој позицији, има нешто лошију преговарачку позицију, чини ми се да је и даље у интересу и СНС-а и СПС-а да се та сарадња настави", рекао је Клачар.

Према његовим речима, иако СНС може сам да формира Владу, за сарадњу постоје две групе интереса.

"Што се тиче Српске напредне странке, потребна је стабилност, комотна већина имајући у виду можда и неке тешке и незахвалне одлуке које се морају доносити у наредном периоду. Потребно је имати шири консензус у Народној скупштини, да се избегне било каква врста зависности од два или три мандата", рекао је, те додао да претпоставља да је за СНС веома важно и да ту буду представници мањинске заједнице.

Изгледи за формирање скупштине Београда

Као другу важну ствар за обе стране навео је чињеницу да је СПС важан фактор на градском нивоу и да без СПС-а у овом моменту такође не би могла да се формира градска власт у Београду.

Када је реч о Београду, Клачар сматра да се у овом моменту дешавају својеврсни незванични преговори између СНС-а и покрета "Ми – глас из народа" Бранимира Несторовића.

"Несторовић је био прилично изричит кад је реч о републичком нивоу и ту, да будемо до краја отворени, вероватно ни СНС нема интерес да прави коалицију са покретом Ми. Што се тиче београдског нивоа, без обзира што је господин Несторовић дао неколико изјава којима је ту сарадњу на неки начин искључио, он је оставио отворена врата и током изборне ноћи рекао да је спреман да подржи одређене пројекте", истакао је Клачар.

По његовим речима, Несторовић је могућност сарадње оставио и кроз изјаву да под неким условима у вези са француско-немачким планом они могу сарађивати.

"Рекао бих да су ту врата одшкринута, иако преговори неће ићи ни глатко, ни брзо", оценио је Клачар.

Оставке лидера утицаће на будућност странака

Што се тиче оставки председника Народне странке Вука Јеремића, Санде Рашковић Ивић, Синише Ковачевића и председника Двери Бошка Обрадовића, оценио је да полако сазрева свест о важности политичке одговорности, без обзира на то што лидери вероватно нису једини разлог за лош резултат.

"Важно је да лидери преузму на себе политичку одговорност. Ми то, иначе, нисмо превише виђали у прошлости", рекао је Клачар, али и додао да ће промена лидера ће сасвим сигурно утицати и на промену статуса тих странака, као и на њихову будућност.

image