Србија и Балкан

Обијене просторије Унмика на северу Космета: Мисија изразила забринутост Приштини

Приступ Мисије УН својим канцеларијама у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу је ограничен од маја 2023, када је полиције тзв. Косова насилно увела у општинске зграде нове градоначелнике Албанце
Обијене просторије Унмика на северу Космета: Мисија изразила забринутост Приштини© FOTO TANJUG/ZORAN COLIĆ/ bs

Мисија УН на Косову (Унмик) изразила је забринутост властима у Приштини због неовлашћеног уласка у њене просторије, подсетивши да су просторије и имовина УН неповредиви и да приступ тим просторијама мора бити заштићен и гарантован у сваком тренутку, речено је Танјугу у тој мисији поводом информација да су просторије Унмика у Лепосавићу и Зубином Потоку обијене.

Портпарол Унмика је навео да је приступ Мисије УН својим канцеларијама које се налазе у општинским зградама у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу ограничен од инцидената у мају ове године, а да је Унмик, уз подршку Кфора и у координацији с приштинским властима, посетио своје канцеларије у неколико наврата како би повратио део своје имовине и проценио стање просторија.

Представник Унмика није навео када је дошло до неовлашћеног уласка у њихове просторије.

У зграде општина у Зубином Потоку и Звечану, у којима се налазе и канцеларије Унмика, Приштина је у мају насилно, уз помоћ полиције тзв. Косова, увела нелегалне градоначелнике, Албанце, изабране на изборима које су Срби бојкотовали због приштинског непоштовања Бриселског споразума, упада специјалних јединица полиције тзв. Косова на север КиМ и противправних хапшења Срба.

Поједини медији на КиМ претходно су објавили да су просторије Унмика у Лепосавићу и Зубином Потоку обијене и да су из њих украдени канцеларијски намештај и други предмети.

image