Србија и Балкан

Нови удар на МТС на КиМ: Део "тихе окупације" Севера, припрема за коначно протеривање Срба

Евентуалним гашењем МТС-а Срби на Северу остали би у тоталном медијском мраку а огромна већина људи и без могућности да користи мобилне телефоне, слично оном што се сада, рецимо, дешава у појасу Газе
Нови удар на МТС на КиМ: Део "тихе окупације" Севера, припрема за коначно протеривање Србаwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Стални притисак приштинских власти на српску телекомуникациону компанију МТС д.о.о. која у покрајини послује на основу одредаба Бриселског споразума и који траје не само последњих месеци, већ годинама уназад, део је "тихе окупације" Севера и само је још један вид припреме за коначно протеривање Срба са ове територије.

Овако Срби са севера Косова и Метохије у пар реченица коментаришу последњу одлуку Управе за заштиту конкуренције Косова којом је МТС кажњен за 1,56 милиона евра под изговором да је српска компанија, наводно, прекршила одредбе Закона о заштити конкуренције, "неподношењем захтева за обавезну најаву куповине 100 одсто акција предузећа VGN NET, LIKA, PP. PRKDS-IMPULS у име I.R. – B.I. i Herc International".

Казна је дошла само четири и по месеца после покушаја косовских власти да почетком августа ове године компанију МТС д.о.о. избришу из регистра привредних друштава на Косову, односно забране јој рад. Крајем септембра приштинске власти усвојиле су жалбу МТС-а, па компанија која је зависно друштво Телекома Србија тада није угашена, односно дозвољено јој је да настави са радом на Косову.

Најновија одлука власти у приштини о кажњавању МТС-а после летошњег покушаја гашења, међу Србе на северу покрајине унела је нови страх и нову неизвесност.

"Гашење МТС-а, а и ову најновију одлуку Приштине о кажњавању компаније, доживљавамо као покушај да се овај оператер угаси, угуши, протера са ових простора, а за нас би то значило увођење народа који овде живи у тотални медијски мрак. Не треба заборавити да је МТС, осим што нам пружа услуге мобилне телефоније, и кабловски оператер преко кога смо у могућности да пратимо телевизијске канале из Србије и медијски сервис РТС и друге канале. Прекид рада МТС-а значио би да бисмо сви овде остали ускраћени за информације из Србије, остали бисмо у тоталном медијском мраку. Овде ваља имати у виду и да север Косова после увођења забране за српску робу не добија штампу из Београда", коментаришу јутрос за РТ Балкан читаву ситуацију наши саговорници из Северне Митровице.

Са друге стране, евентуалним гашењем МТС-а огромна већина Срба на северу КиМ остала би без мобилног сигнала, без икакве могућности за комуникацију.

"Летос је жалба МТС-а усвојена, компанија није угашена. Међутим, и ова најновија казна, и све што се годинама уназад дешавало, за нас су јасан знак да Приштина не одустаје од намере да угаси ову компанију, да је протера са Косова. Треба се само сетити шта се пре неколико година дешавало са покушајима пленидбе предајника МТС-а на северу... Гашењем МТС-а ми бисмо овде дошли у ситуацију каква је тренутно, рецимо, у појасу Газе где израелске власти остављају без сигнала, без икакве могућности комуникације стотине хиљада људи. То би за нас овде била катастрофа", кажу наши саговорници који нису желели да им се помиње име.

Када говоре о континуираним притисцима приштинских власти на МТС д.о.о. наши саговорници подсећају да су Срби са Севера после Бриселског споразума којим је делом регулисана и ова област били приморани да поново региструју бројеве мобилних телефона и то уз косовске личне карте, како би могли да функционишу.

"Тако сада, када са наших МТС бројева позивамо бројеве у централној Србији ви на дисплеју видите наше бројеве, а када позивамо бројеве косовских мобилних оператера они на дисплеју виде други број, односно, наше косовске бројеве", објашњава један од наших саговорника.

Као други вид институционалног притиска Приштине на ову компанију наши саговорници виде и чињеницу да је интернет корисницима МТС-а на северу Косова на интернету, како тврде, лимитиран проток података на 50/8 мб/с иако су техничке могућности далеко веће. Тако сада, посебно на већим скуповима, долази до загушења мреже па корисници нису у стању да пошаљу ни обичну СМС поруку.

"Такође, после догађаја у Бањској, када су на каналима 'Арене спорт'приказана тела убијених Срба, уз поруку – 'Хероји неће бити заборављени' косовске власти су забраниле ове канале на овој територији тако да ми сада нисмо у могућности да их пратимо", кажу наши саговорници.

"Стално повећавање броја специјалних јединица на Северу и око Севера, стална хапшења, држање народа у страху, пребијања, пуцање на наше људе, рушење споменика по гробљима, напади на цркве, покушаје преузимања појединих храмова, сталне претње да ће угасити МТС, не можемо да тумачимо другачије него као припрему да се ово подручје коначно очисти од Срба", понављају наши саговорници, Срби са севера КиМ.

Коментаришући најновију одлуку о казни МТС-у, генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић рекао је да је то, "само наставак континуираног притиска Куртијеве администрације на компанију". 

"Он је кулминирао у августу ове године када су пробали да нас угасе, међутим нису успели. Сада иду на план Б, а то је ограничити МТС-у даље ширењe на територији КиМ", рекао је Лучић за "Косово онлајн" и подсетио да је "одговорно лице за заштиту конкуренције још у августу најавило овакав исход и да ће казнити МТС зато што је наводно прекршила закон приликом аквизије кабловских оператера".

"Опет бих поновио да нису у праву и да компанија поштује Бриселски споразум и да је у тренутку када смо ми акредитовали та четири оператера на снази био Закон о аквизицији кабловаца, који је дефинисао да ако аквизирате компанију одређеног нивоа прихода годишњег не морате да пријављујете то Агенцији за заштиту конкуренције", рекао је Лучић додајући да је наведени  закон у међувремену промењен.

"Они су изменили тај закон и тврдим да су то урадили да би нас успорили јер су видели нашу стратегију ширења и видели су да, како смо једини озбиљан оператер на територији Западног Балкана, да ћемо ми ту наставити да се ширимо, те су избрисали баш те реченице у новом закону", казао је Лучић и додао да они сада уз новчану казну покушавају да натерају МТС да се поново пријави, а да је циљ да их поново одбију.

Према речима директора Телекома напади на МТС по правилу планирају се и извршавају пред празнике и подсетио да се истоветно догодило 4. августа ове године сматрајући да су америчка и бриселска администрација на одмору.

"Ово је дефинитивно у склопу свих напада Куртијеве администрације која покушава да протера Србе са те територије, а онда смо ми као највећа српска компанија један трн у оку кога, ако не може да угаси што је пробао, онда треба бар смањити деловање МТС. То је потпуно очигледно, све ове одлике су политичке и ја се надам да ћемо се ми изборити и да нас неће спречити да се ширимо", закључио је Лучић.

image