Србија и Балкан

Још два дана до краја рока: Пописано више од 600.000 становника Црне Горе

Попис у Црној Гори се приближава крају, а надлежни сматрају да ће све бити завршено до 28. децембра, што је крајњи рок
Још два дана до краја рока: Пописано више од 600.000 становника Црне Горе© Milos Tesic/ATAImages

У Црној Гори је до данас пописано 618.351 лице, док је у 69 случајева потврђено одбијање пописа, изјавио је директор Управе за статистику (Монстат) Мирослав Пејовић.

"На данашњи дан пописано је 618.351 лице, 199.081 домаћинство и 356.464 домаћинстава", казао је Пејовић на седмој седници Одбора за праћење примене Споразума о условима за одржавање пописа.

Пејовић је констатовао да је потврђено 69 случајева одбијања пописа и 152 случаја где ће пописна комисија додатно контактирати грађане.

"Видимо да се у односу на прошли пут повећао број пописаних становника у Главном граду", навео је Пејовић.

Пејовић је истакао да се попис приближава крају, те да сматра да ће се све стићи до 28. децембра.

Заменица директора Монстата Снежана Ремиковић истакла је да је још преурањено говорити о расту или паду броја становника, те да треба да се сачекају резултати према месту уобичајеног боравка.

Нагласила је да велики проблем представља ситуација када грађани нису код куће, али да су сада расположиви пописивачи који ће бити доступни по позиву.

Ремиковић је истакла да је Законом предвиђено да прелиминарни подаци буду објављени у року од 30 дана, пренео је портал РТЦГ.

Попис становништва у Црној Гори након две године кашњења и два одлагања почео је 3. децембра и требало је да буде окончан 18. децембра, али је у међувремену донета одлука да овај процес буде продужен за још 10 дана.

image