Србија и Балкан

Наш Деда Мраз је специјалац: Припадници САЈ обрадовали малишане у Институту за мајку и дете (ВИДЕО)

Припадници најелитније српске полицијске јединице обучени за најсложеније задатке нису остали имуни на погледе дечице која су их дочекала у болничкој соби, где ће провести новогодишње празнике, без маме, тате, браће и сестара
Наш Деда Мраз је специјалац: Припадници САЈ обрадовали малишане у Институту за мајку и дете (ВИДЕО)© Приватна архива/Јелена Марковић

Припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) спустили су се ужадима са крова Института за мајку и дете обучени као Деда Мразови и обрадовали поклонима малишане са најтежим болестима. 

Саговорник РТ Балкана, један од Деда Мразова, припадник САЈ Никола није крио емоције након "обављеног задатка" у Институту за мајку и дете. 

"Основно начело нашег посла је хуманост и пожртвованост, из тога полази и све остало. Сама помисао да ће та деца бити у болници за празнике нас је навела да учинимо нешто и пробамо мало да им олакшамо и улепшамо време које проводе ту. И ми смо родитељи, знамо како је када дете заболи мали прст, а не нешто, не дај Боже, озбиљније", каже Никола. 

Он истиче да је читава "акција" била веома емотивна, а да на овако нешто ниједна обука не може да вас припреми.

"Деца су певала новогодишње песме и тако су нас дозивала, а онда смо се ми спустили са крова у собу. Један део наше обуке је и алпинизам, па смо то укључили у изненађење", објашњава наш саговорник.

Према импресијама доктора и сестара, посета Деда Мразова специјалаца деци је много значила.

"Доктори и сестре кажу да су деца 'процветала', да им је толико значио наш долазак. Срећни смо и ми што смо дошли, упркос томе што је било емотивно веома тешко. Ово ми је један од најлепших, али и најтежих дана", наводи Никола, истичући:

"Деца која су могла да буду комуникативна дошла су одушевљено до нас, а оној деци која су у нешто лошијем здравственом стању и нису имала снаге да устану - у окицама се видела срећа и одушевљење док су нас посматрала."

Припадници најелитније српске полицијске јединице обучени за најсложеније задатке нису остали имуни на погледе дечице која су их дочекала у болничкој соби, где ће провести новогодишње празнике, без маме, тате, браће и сестара.

"Ја сам, верујте ми, пустио сузу тек када сам изашао. Тамо сам се трудио да будем позитиван и насмејан као и сви остали. Желим да искажем велику захвалност и поштовање медицинском особљу које је са децом на одељењу. И они се труде да буду весели и насмејани, упркос тешком здравственом стању", наводи Никола. 

Најтеже је остати психички јак, а према речима нашег саговорника, лекари и медицинске сестре чине све, чак и новогодишњим стајлингом, да деца не осете тугу и да своје лечење што боље поднесу.

Поред деце са одељења хематологије и онкологије обишли су и две девојчице на пулмологији, којима су такође донели пакетиће.

На идеју су, каже наш саговорник, дошли спонтано, како би улепшали предстојеће празнике деци са најтежим болестима. У организацији и прикупљању средстава момцима из САЈ-а помогли су из Техничког прегледа "Кнез". 

Пред Божић ће донети пакетиће и свим осталим малишанима који су на клиници, јер овај пут нису могли тако брзо да организују поклоне за сву децу.

Приоритет су им, каже, била деца која су у најтежем здравственом стању, али ни остали малишани неће бити ускраћени за посету Деда Мразова специјалаца. 

image