Магазин

Зашто је добро да деца верују у Деда Мраза

Сада када се Деда Мраз може видети у скоро свакој реклами, на улици и различитим празничним догађајима, многи родитељи се питају: Да ли би требало да свом детету коначно кажем да Деда Мраз заиста не постоји, морам ли да наставим да га "лажем"? Наука каже да ипак не би требало да прекидамо ову магичну илузију, већ да дозволимо детету да ужива у чаролији, јер она може имати бројне доборити за његов развој, али и целу породицу.
Зашто је добро да деца верују у Деда Мраза© Pexels/Владимир Васильев

Иако нам је драго када видимо радозналост и узбуђење наших малишана када се говори о Деда Мразу, неки родитељи осећају и трачак кривице. Многи имају дилему да ли је исправно да своје дете подржавају у веровању у замишљеног лика и брину да ће дете, када сазна истину, да буде разочарано, тужно или чак љуто.

Поред тога, многи одрасли чекају да малишани самостално открију истину, али онда примете да њихово дете "одбија" да препозна очигледне знакове да Деда Мраз не постоји. На пример, с обзиром да се сада на улицама градова или на новогодишњим дечијим журкама може видети више од једног Деда Мраза у истом простору, можемо да помислимо да је ово прави доказ за децу да ипак не постоји само један, "прави" Деда Мраз.

Међутим, једна америчка студија из 2016. године је показала да се дешава потпуно супротан ефекат: што су деца више изложена представама овог празничног лика, то ће више да верују да је стваран. Дакле, родитељи не желе да деци "кваре доживљај", али исто тако не желе да их подржавају да превише дуго верују у "заблуду". Шта је најбоље чинити? Пре свега, добро је да родитељи знају да ова традиција има неколико добрих страна:

Зашто је веровање корисно

Наука каже да веровање у Деда Мраза није само безопасно, већ и да може бити корисно за развој деце. Процес уживања у магији, све до осме или девете године живота (када многа деца крећу да сумњају или потпуно престају да верују) је позитивно искуство које ће бити лепа успомена до краја живота.

Деда Мраз може бити нит која повезује целу породицу, тако што се одрасли удруже и труде да оставе "трагове" његовог присуства у свакодневници детета (као што су поклони и слаткиша испод јелке, одлазак на догађаје на којима се дете може упознати са Деда Мразом...). Затим, мушки чланови породице се могу маскирати у Деда Мраза и приредити велику забаву за малишане, мајке могу децу да науче да спремају посластице које се Деда Мразу остављају поред јелке...

Постоје бројни догађаји и заједничке или креативне активности везане за овог празничног лика, које ће сигурно зближити породицу и бити повод за добру забаву.

Самостално разоткривање истине о Деда Мразу као помоћ у развоју 

Колико год да уживамо у чаролији, знамо да ће наше дете једнога бити суочено са "суровом реалношћу" и да ће схватити да овај весели, дебели старац, који сваке године прелети цео свет да би деци оставио поклоне за једну ноћ, ипак није стваран.

У већини случајева, ово откриће се дешава постепено, у фазама и управо је овај део врло важан за ментални развој детета - тада ће да почне да преиспитује сопствена веровања, тражиће доказе који би потрврдили његове сумње, пажљивије ће да посматра околину или чак понашање одраслих. 

Не постоје студије које потврђују да ово откриће може да наштетити детету, да угрози њихову машту или да ће да изгубе поверење у родитеље. Заправо, постоје бројни случајеви у којима је дете открило истину, али је одлучило да се претвара да није, како би наставили да уживају у породичним традицијама које Деда Мраз доноси.

Уживање док чаролија траје

Дакле, скоро сва деца ће до своје десете године да сазнају или спознају да је Деда Мраз више симбол празника, него прави човек, тако да илузија има свој природни "рок трајања". Овај период је само један (али важан) део њиховог живота и нема потребе да тако брзо "угасимо" магију. На крају, максимално уживање у забави и бајковитим причама за време празника може донети добро не најмлађима, већ и целој породици.

image