Србија и Балкан

Москва: Структуре које се финансирају из иностранства хоће да дестабилизују Србију

У Београду су улогу подстрекача имали "активисти", мобилисани од разних структура, које се финансирају и контролишу споља, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Москва: Структуре које се финансирају из иностранства хоће да дестабилизују Србију© Tanjug7AP Photo/Darko Vojinovic

Недељу дана након ванредних избора за Скупштину Републике Србије, под изговором наводне преваре, дошло је до покушаја "мајданизације" на уличним протестима у Београду. Користе се добро познати шаблони из западних приручника, који су већ више пута коришћени у великом броју земаља, и то са неизбежно трагичним резултатима, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"По устаљеној пракси, улогу подстрекача имали су 'активисти', мобилисани од разних структура које се финансирају и контролишу споља. Врхунац вишедневних провокација десио се 24. децембра, када је око 2.000 демонстраната намеравало да упадне у кабинет градоначелника Београда", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Како је додала, очигледно је да се они који су започели и учествовали у овом срамном нападу покушавају да дестабилизују ситуацију, а избори немају везе са тим.

"Они спроводе насиље према држави Србији, запосленима у Министарству унутрашњих послова и другим државним органима који само штите грађане. Цинично се крију иза борбе за правду и људска права, али својим понашањем показују свој прави однос према тим вредностима", додала је.

Према њенима речима, на последњим изборима у Србији већина грађана је исказала своје мишљење, а Срби су убедљиво потврдили подршку актуелном руководству земље, на челу са председником Александром Вучићем.

"Међународни посматрачи, укључујући и руске, нису идентификовали кршења која би могла драматично да утичу на исход гласања. Жеља да се распиривањем анархије изнуди преиспитивање резултата гласања нема никакве везе са демократијом", закључила је Захарова.

image