Србија и Балкан

Подсећање: Како је Мариника Тепић потврдила информацију руских служби

На дан избора, ССП је објавила тајно симљени разговор Маринике Тепић и представника МУП-а Србије, у којем су представници "Србије против насиља" обавештени о упозорењима да ће та опозициона коалиција насилно покушати да оспори вољу грађана, али и замољени да то не учине
Подсећање: Како је Мариника Тепић потврдила информацију руских служби© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Након што су присталице опозиционе коалиције "Србија против насиља" насилно покушале да упадну у зграду Скупштине Београда, председник Александар Вучић је изјавио да су "стране службе" унапред обавестиле власти шта се спрема, да би премијерка Ана Брнабић затим открила да су у питању руске службе.

Ово, међутим, није први пут да се у јавност износе наводи о иностраним службама које упозоравају да ће "Србија против насиља" упадом у државне институције покушати да оспори резултат избора, а претходно се о томе могло чути управо из Странке слободе и правде, актуелног политичког дома носиоца листе СПН Маринике Тепић.

На дан избора, Икс налог ССП поделио је аудио снимак онога што изгледа као разговор Маринике Тепић и Радомира Лазовића, са функционерима МУП-а Србије који су представљени као Дејан Бојовић, саветник и шеф кабинета министра полиције, Горан Цолић, начелник сектора унутрашње контроле и помоћник министра, Иван Цвијовић, помоћник начелника ПУ за Град Београд, и Иван Стојиљковић, начелник Управе полиције.

Током разговора је припадницима опозиције поручено да власти имају информацију да СПН планира насилан упад у зграде РИК-а и ГИК-а по завршетку избора, а коју су потврдиле и "стране службе", као и људи из редова опозиционе коалиције.

Тепић и Лазовић су замољени да то не буде њихов "начин и модалитет" рада, а такође им је речено да је владајућа странка поручила да ће власти поштовати изборну вољу грађана у случају да СПН на изборима победи. 

Иако је ССП снимак објавила снимак уз сензационалистички опис "чујте шта смо им одговорили", на снимку се може само чути како наизглед збуњена Тепић избегава да коментарише информације о планираној акцији упада у државне институције, али и да јасно одговори на молбу да од таквих акција одустану.

Као што је већ познато, релативно насилног покушаја упада у РИК било је већ у првој постизборној ноћи када је РИК објавио прелиминарне резултате.

У снимку ССП се такође чује како је Мариники Тепић речено да ће се власти поводом сазнања о планираном насиљу "обратити свим официрима за везу у страним и конзуларним представништвима које су у Београду", да би Брнабић јуче рекла да су са Запада на то реаговали тврдњама да су у питању "руске дезинформације" и "пласирање лажних вести".

О томе колико су те вести биле лажне, сада сведочи и синоћна ескалација насиља испред Скупштине, као и седам полицајаца који су завршили у Ургентном центру.

image