ЕУ преко Н1 поручила Србији: Поштовати право на мирне протесте, али насиље је неприхватљиво

Из Европске комисије су позвали на мир и дијалог и истакли да насиље није решење

Европска комисија затражила је од Србије да "прописно испита" притужбе на изборне неправилности, и "позабави се њима", али је истакла да је насиље неприхватљиво и није решење, иако, како су навели, право на протест мора бити очувано, те позвали на мир и дијалог, објавио је Н1.

"Иако право на мирне демонстрације мора бити очувано, насиље није решење и неприхватљиво је. Полицијске акције морају бити пропорционалне и поштовати основна права у оквиру владавине права", рекли су из Европске комисије за Н1.

Званичници ЕУ су овако одговорили на захтев ове прозападне телевизије која је затражила да се огласе поводом, како су навели, "изборних нерегуларности у Србији, напада на међународне посматраче избора, протеста због изборне крађе, насиља на протесту, полицијској бруталности, штрајку глађу Маринике Тепић и сарадњи Србије са руским безбедносним службама".

Раније се ЕУ огласила заједничком изјавом шефа дипломатије и потпредседника Европске комисије Жозепа Бореља и Комесара за проширење Оливера Вархељија, у којој "са забринутошћу" закључују да "изборни процес у Србији захтева опипљива побољшања и даљу реформу, пошто је правилно функционисање демократских институција у сржи приступања Србије Европској унији".

Како су тада навели, Европска комисија очекује финални извештај ОДХИР-а и препоруке за будуће изборе, упозоравајући да би оне "требало да буду примењене што је брже могуће и пре наредних избора".

Претходно је и прозападна опозиција у Србији, окупљена на листи "Србија против насиља", саставила писмо у којем од  Европске уније траже да не признају резултате избора у Србији, те да спроведу међународну истрагу наводне крађе гласова.