Србија и Балкан

Захтев да се ЕУ умеша у (пост)изборни процес: На кога Србија против насиља (не) може да рачуна

Шта о писму проевропске опозиције Фон дер Лајеновој, Борељу и Билчику мисле остали актери на политичкој сцени Србије?
Захтев да се ЕУ умеша у (пост)изборни процес: На кога Србија против насиља (не) може да рачунаGetty © Sean Gallup

Прозападна опозиција у Србији, окупљена на листи "Србија против насиља", саставила је данас писмо у којем од "доброг духа" из Европске уније траже да не признају резултате избора у Србији, те да спроведу међународну истрагу наводне крађе гласова.

За разлику од оних новогодишњих, у писму се не наводи да су само они били добри (подразумева се да су они најбољи), већ да су они други (власт) били лоши.

Пошиљка није упућена у Лапонију, већ у Брисел, високом представнику за спољну политику ЕУ Жозепу Борељу, председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, известиоцу Европског парламента за Србију Владимиру Билчику, али и другим институцијама ЕУ.

Још кад је председник Србије Александар Вучић расписао изборе 1. новембра, овај део опозиције извадио је адресар и послао писмо.

Нема везе што је била недеља, 8. новембар, вредно су откуцали како је њихово "мишљење о овим намештеним изборима важно и потребно и пре избора, јер Александар Вучић није спровео ниједну препоруку коју сте дали". Дакле, на делу је било још једно "тужакање".

Још једно, јер свега неколико дана раније, прозападну опозицију није мрзело да пише Борељу након догађаја у Бањској. И том приликом су за све оптужили Вучића и додали захтев да Европска унија уведе санкције Београду, али ето такве да не угрозе становништво, већ да погоде Вучића и његове најближе политичке саветнике којима "треба изрећи сваку могућу меру".

Дакле, данашње писмо није никакав изузетак, али питање је шта о њему мисле остали актери на политичкој сцени Србије.

Блаћење своје државе

Срамно је да неко само зато што није задовољан вољом народа блати своју државу и тражи овакве ствари, каже високи функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

"Што се нас тиче, слободно могу да истражују шта хоће, наша победа је била чиста, убедљива и показала јасно шта грађани Србије желе. Дотична господа имају право да се љуте и на нас, и на себе и да буду исфрустрирани, само немају права да насиљем покушавају да дођу на власт. У томе ће свакако бити спречени", поручује Ђукановић у изјави за РТ Балкан.

Може колико год хоће комисија да се направи и да истражује, али воља народа не може да се промени, каже Ђукановић и додаје да "морају да промене нешто у себи".

"Нашли су неколицину посланика из Немачке, који дотирају независно Косово и на тај начин слабе Србију, али плаћају и лево-либералне снаге у Србији попут Радомира Лазовића и Небојше Зеленовића, као и невладин сектор. Учиниће све како би дестабилизовали Србију", указује Ђукановић.

Сматра да ће штрајк глађу Маринике Тепић и строги пост Мирослава Алексића бити завршени до Нове године. "Убеђен сам да ће тада да се наједу", каже Ђукановић.

Наша кућа – наша ствар

Ситуација зависи и од могуће подршке Новог ДСС-а овом захтеву листе "Србија против насиља". У изјави за РТ Балкан лидер ове странке Милош Јовановић поручује: Заборавите на реакцију међународне заједнице, мислим да је она потпуно неважна.

"Прво, међународна заједница као таква не постоји, постоје државе Запада које не хају за демократију. САД су свргавале демократске режиме по Латинској Америци, диктаторе су подржавали. Њима је потпуно свеједно шта ће бити овде док су њихови геополитички интереси заштићени, док их неко овде задовољава, ако има барем неког привида демократије", каже Јовановић.

Додаје да му је жао што део опозиције у Србији прецењује Запад и у вредносном и у сваком другом смислу.

"Наша кућа и наши проблеми су наша ствар", закључује Јовановић.

"Противимо се призивању Запада, залажемо се за суверену Србију"

Представник листе "МИ - Глас из народа", која је постала кључна за формирање власти у Београду, Александар Павић, каже да су начелно против призивања сваког страног мешања у наше изборе.

"Залажемо се за суверенизацију Србије, деколонизацију и уклањање свега што је колонијално у земљи. Призивање Запада у помоћ је нешто против чега смо начелно", каже Павић.

Напомиње да морамо да решавамо своје ствари међу собом, јер је политички Запад показао колико му је стало до стабилности.

"Сигурно се не мешају у наше ствари зато што нам желе добро. Само наивни то могу да мисле, ако их више и има. У питању су они који желе да странци обаве посао који они нису успели да обаве на изборима", закључује Павић.

image