Србија и Балкан

Баја Мали Книнџа и католички Божић: Како је песма пољуљала власт у Тивту (ВИДЕО)

Новогодишњи програм на тиватском градском шеталишту ненадано је постао разлог због којег би локална власт могла да падне
Баја Мали Книнџа и католички Божић: Како је песма пољуљала власт у Тивту (ВИДЕО)© Antonio Ahel/ATAImages

Након што се на друштвеним мрежама појавио снимак певача који крај мора пева песму Баје Малог Книнџе "Чувај ми се сине" и то на Божић по грегоријанском календару, дошло је до свађе у владајућој коалицији у Тивту.

Локална скупштина није могла да заседа јер је један од чланова власти, Бокешки форум, одлучио да неће да учествује у расправи док се не утврди лична одговорност онога ко је омогућио да се тај музички репертоар изводи покрај мора.

Одборница Бокешког форума Сандра Синдик казала је да неће учествовати у раду скупштине која је јуче требало да усвоји буџет општине за 2024, програм уређења простора, као и програме и планове рада локалних предузећа и установа за наредну годину.

"Као део ове власти нијесмо могли ни предложити извођача, а камоли програм, сведоци сте да је свака наша сугестија арогантно одбијена. Тако да, док не добијемо име 'веселог честитара' који је проценио да је баш супер 25. децембра да на Пинама завијају вукови, БФ неће бити део ове приче, ни данас ни никад више. Или ћемо се научити како треба, или ћемо живети у измаглици и читати бесмислена саопштења, којег боље да није ни било јер смо видели бесмисао рада, организатор не зна ни ко му пева ни што му пева, без одговорности, без имена", казала је Синдик, преносе "Вијести".

Свађу у владајућој коалицији одмах је искористила опозиција предвођена Демократском партијом социјалиста чији су одборници одлучили да напусте скупштинску салу и тако оставили преостале одборнике власти без кворума.

Председник Скупштине општине Миљан Марковић, члан Нове српске демократије, рекао је да ће на међустраначком састанку покушати да се договори одржавање седнице у наредна три дана, јер је законска обавеза да буџет буде усвојен до краја године.

Спорни догађај збио се у понедељак у склопу новогодишњег програма, чији су званични организатор Туристичка организација и Општина Тиват. Певао је Стефан Ђукановић, који је у склопу свог наступа извео и неколико песама Баје Малог Книнџе.

Туристичка организација је званично "изразила жаљење због непримереног репертоара" и оградила се од тог дела програма уз тврдње да је Ђукановића директно ангажовао закупац празничних кућица, а у договору са Туристичком организацијом Тиват.

"У потпуности се слажем са оценама јавности да је репертоар непримерен, посебно имајући увиду да је наступ одржан за време католичког Божића. Молим све за разумевање. Зла намера није постојала", саопштила је директорка ТО Нина Лакичевић из Покрета Европа сад.

image