Србија и Балкан

Додик: Покушај наметања Изборног закона говори колико је БиХ пропала

Само у уставној БиХ Република Српска има своје место, које треба да се рехабилитује, а одузимање имовине се неће толерисати, поручује председник РС
Додик: Покушај наметања Изборног закона говори колико је БиХ пропала© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs.

Покушај Kристијана Шмита да "наметне" Изборни закон говори о томе колико је БиХ пропала, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

"Ући након 30 година у причу о Изборном закону на начин да се он наметне, говори само колико је БиХ пропала као држава. То само потврђује оно што ми упорно говоримо и тврдимо, да се БиХ не би очувала да нема тих странаца. БиХ је егзистирала све ове године отимајући од Републике Српске", казао је Додик за РТРС.

Он је нагласио да многе од техничких измена нису спорне и да никада нису ни биле, као и да се увек тражила целовита реформа Изборног закона да се регулише питање ЦИK-а, који је био незаконито изабран, барем један део њихових чланова, поготово из Републике Српске који нису прошли кандидатуру, а изабрани су вољом СДС-а, ПДП-а и СДА.

Према његовим речима, БиХ нема парламент већ има Парламентарну скупштину, која по начину одлучивања није предвиђена да заседа сваки други дан, и да доноси неке оцене или ставове.

Додик је истакао да Изборни закон треба да доживи реформу, напоменувши да цензус треба да се подигне на пет одсто и да се смањи политичка трговина после избора.

"Мора се искључити било каква могућност да странци контролишу изборе, и да се закон наметне", нагласио је.

Само у уставној БиХ Република Српска има своје место

Додик је додао да само у уставној БиХ Република Српска има своје место, које треба да се рехабилитује, напоменувши да се одузимање имовине неће толерисати.

"Kако ће се процеси након тога одвијати видећемо. Ништа нећемо да радимо што би било нека врста насиља, поготово не антиуставно. Ми ћемо радити уставне активности", навео је.

Он је поновио да ће донети одлуку о самосталности Републике Српске у оквиру Дејтонског мировног споразума, елиминисати све што је донето у претходних 25 година и одбацити, како каже, сва та вануставна решења.

"Донећемо кључно питање да Суд и Тужилаштво БиХ не могу да делују на простору Републике Српске јер нису уставни", закључио је Додик.

image