Србија и Балкан

Готов протест иницијативе "ПроГлас", без нових окупљања до Нове године

Више хиљада грађана шетало је улицама Београда, протесту се прикључили и студенти који су ноћ провели под шаторима у Улици кнеза Милоша

Учесници протеста иницијативе "ПроГлас", који је почео нешто после 12 асова протест на платоу испред Теразијске чесме под називом "Не пристајемо", почели су да се разилазе.

Колона грађана се, након обраћања учесника скупа код Теразијске чесме, кретала Улицом краља Милана, а затим и Улицом кнеза Милоша све до зграде Уставног суда Србије.

Протесту су се се прикључили и студенти који су ноћ провели под шаторима у Улици кнеза Милоша, а који су протекла 24 сата протестовали на углу улица Кнеза Милоша и Бирчанинове. Саобраћај у тим улицама је одблокиран.

На данашњем протесту говорили су глумица Светлана Цеца Бојковић, професор Филип Ејдус и контролор избора и некадашњи виши саветник за политике у Програму за Европу и Евроазију Фондације за отворено друштво Срђан Цвејић.

Глумица Светлана Бојковић прочитала је примере наводних изборних неправилности и практично уцена које су забележене у извештају посматрачке мисије ЦРТА.

Професор Филип Ејдус је рекао да студенти "ових дана свима нама држе јавни час грађанске одговорности и храбрости".

"Не пристајемо на покрадене изборе, не пристајемо на хапшење студената и полицијску тортуру и не пристајемо да на нас поново падне мркли мрак једнопартијске диктатуре", рекао је он.

Испред коалиције Србија против насиља обратили су се Мариника Тепић и Мирослав Алексић, затим кошаркаш Владимир Штимац испред коалиције НАДА, као и студенткиња Емилија Миленковић.

Мирослав Алексић је рекао да су они "знали смо да избори неће бити поштени", али да су "посматрачи које је власт сама позвала из Европе рекли су да никад нису видели овакву крађу".

Мариника Тепић се извинила окупљенима јер, како је рекла, "нема много тога да каже", те је поручила да "ови избори морају да буду поништени".

Представници листе "Србија против насиља" су најавили да више неће бити протеста испред РИК-а, пошто су "опозициони посланици напустили ту зграду", као и да неће бити протеста у наредних седам дана.

Представници иницијативе "ПроГлас" су на конференцији за новинаре одржаној у уторак поручили да пружају пуну подршку студентима који протестују на показаној грађанској храбрости као и да осуђују насилне нападе на институције, али и, како су навели, прекомерну употребу силе.

Представници иницијативе "ПроГлас" саопштили су тада и да траже одржавање нових парламентарних, покрајинских и локалних избора у Србији, због, како тврде, изневерене изборне воље грађана.

Они су навели да би избори требало да се одрже у року од шест месеци након процеса, како су навели, темељне промене изборних услова.

Група студената и младих активиста "Борба", која од Министарства државне управе и локалне самоуправе захтева отварање бирачких спискова, провела је ноћ на раскрсници улица Кнеза Милоша и Бирчанинове блокирајући саобраћај.

image