Србија и Балкан

Након изјаве немачког посланика о изборима: Чека ли Србију захлађење односа са Берлином?

Немачки званичници су до сада били најгласнији у критикама избора, а посланик Бундестага Јосип Јуратовић поручује да "сарадња Србије са Немачком и Европом постаје готово немогућа"
Након изјаве немачког посланика о изборима: Чека ли Србију захлађење односа са Берлином?Getty © Sean Gallup

Представници немачких институција су (поново) коментарисали недавно окончане изборе у Србији, а данас је за то био задужен посланик из редова владајуће Социјалдемократске партије и известилац Бундестага за југоисточну Европу Јосип Јуратовић.

Он је у интервјуу за лист "Нова" рекао да је, са оваквом политичком поставом у Србији, даља сарадња из угла Немачке, Европе и света готово немогућа, као и да изборне нерегуларности какве су виђене у Србији на последњим парламентарним и локалним изборима није видео у својих пет мандата, те да треба инсистирати на понављању избора.

"(Председник Србије Александар) Вучић је овим изборима дефинитивно изгубио сваки кредибилитет не само у ЕУ и на Западу, већ и у глобалним размерама. Човек који на такав начин води политику и једну земљу, не може бити поуздан партнер ни за кога", навео је он.

До његовог коментара долази након саопштења немачког Министарства спољних послова, које је само дан након окончања гласања саопштило да је начин на који су избори спроведени "неприхватљив за земљу са статусом кандидата за чланство у ЕУ".

"Србија је гласала, али ОЕБС и ОДИХР пријављују злоупотребу јавних ресурса, застрашивање бирача и случајеве куповине гласова. То је неприхватљиво за земљу са статусом кандидата за чланство у ЕУ", објавили су они на друштвеној мрежи Икс.

Дакле, можемо рећи да Берлин предњачи у критикама изборног процеса у Србији, макар када је реч о државним званичницима и посланицима: Да ли би то могао да буде знак да односима Немачке и Србије следи захлађење?

Да ли Јуратовићева изјава најављује промену немачке политике?

Дипломата Зоран Миливојевић за РТ Балкан каже да је сада питање у којој мери Јуратовићева изјава одражава став немачке владе, али и других центара моћи на Западу.

"Важно је да ли та изјава одражава став немачке владе, пошто је он задужен за овај регион, али и да ли немачки став одражава став других западних центара, имајући у виду да су у Вашингтону и неким другим земљама изразили мало другачије виђење ситуације", каже он.

Наш саговорник додаје и да је упитно на основу чега Јуратовић износи своје мишљење, пошто изборни процес и даље није окончан и нема доказа за критике које је изнео.

"Оно што је најважније је да ли тај став дели немачка влада, пошто је он посланик и износи ставове који не морају нужно да буду и ставови владе. Ставови владе су ти који би могли да имају последице по наше односе", наглашава Миливојевић.

Душан Достанић са Института за политичке студије се слаже да је Јуратовићеве изјаве у овом тренутку тешко коментарисати, пошто је питање да ли је то само његово лично мишљење, или став који деле и други доносиоци одлука у Берлину.

"Он се у последње време профилисао као човек који важи за експерта за Балкан и често коментарише догађаје овде. Међутим, питање је са које позиције он то ради: Да ли је то само његово лично мишљење као посланика Бундестага који је пореклом са Балкана", каже Достанић за РТ Балкан.

Он сматра да његову изјаву не би требало превише примати к срцу, чак и поред ранијег саопштења немачког Министарства спољних послова.

"Да, немачко Министарство спољних послова је после ових избора имало једну изјаву која се може негативно тумачити, али ми се чини да се не може очекивати да ће доћи до неких радикалнијих мера, поготово пошто није јасно о прекиду које врсте сарадње би било реч", додаје Достанић.

Он наглашава и да Јуратовић припада странци која не стоји баш најбоље у истраживањима јавног мњења у Немачкој и која би пре свега требало да поведе рачуна о свом рејтингу.

"Такође, његова странка не води Министарство спољних послова већ то раде Зелени, чија је политика позната и то је још једна отежавајућа околност", закључује Достанић.

image