Србија и Балкан

Орлић: Конститутивна седница Скупштине можда и до краја јануара

Уколико буде формирана већина у Скупштини Београда неће бити потребе за изборима, каже председник Скупштине Србије
Орлић: Конститутивна седница Скупштине можда и до краја јануара© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Након што Републичка изборна комисија утврди коначне резултате избора, у року од 30 дана биће верификовани мандати посланика и сазвана конститутивна седница Скупштине, најавио је председник Скупштине Србије и потпредседник Српске напредне странке Владимир Орлић.

На тој седници, подсећа Орлић за Танјуг, посланици полажу заклетву, формирају се скупштински органи, а биће изабран и председник Народне скупштине, што у пракси може да потраје неколико дана.

"Седница би могла да буде одржана и до краја јануара, а већ током фебруара да наставимо са оним стварима које се увек раде на почетку мандата, а то су закони о Влади и министарствима, потом да идемо на избор Владе и, наравно, да наставимо даље са послом", рекао је Орлић.

Народна скупштина ће, навео је, и у 2024. години, вољом народа, наставити да спроводи државотворну политику која је, према његовим речима, претходних година обезбедила Србији историјске успехе.

На питање да ли су напредњаци већ говорили о кадровским решењима и да ли ће Миленко Јованов поново бити шеф посланичке групе, као и да ли ће њему лично бити изазов да поново буде председник парламента, Орлић каже да, што се тиче персоналних решења, странка ће, као и до сада, јавност обавестити о свему након одлуке страначких органа.

"Све што се тиче наше Народне скупштине или било ког другог посла, увек јесте изазов, али и велика част и одговорност бити представник политике коју предводи председник Александар Вучић. Тада за вас важи правило, једино што се гледа је резултат", рекао је Орлић.

Упитан да ли очекује нове београдске изборе, Орлић каже да, уколико буде формирана већина у Скупштини Београда, моћи ће да се формирају и градске структуре, што значи да у том случају за изборима потребе нема.

"Уколико већине не буде било, онда ће људи поново добити прилику да се изјасне. Шта ће и како ће да ради група Несторовића, на њима је - они су власници својих мандата. Не знам како би објаснили својим бирачима да, први пут када је требало неку одлуку да донесу, они су изабрали да не донесу никакву. Њихов избор, њихова ствар", рекао је Орлић.

image